Barač: Tko se suprotstavlja pravnoj državi?; Vlahušić: Više nisam sam u svojoj borbi da se zidine vrate Gradu!

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: DD
Ono što je suština ove teme i zbog čega smo podnijeli ovu tužbu utvrđenja ništetnosti Ugovora je zaštita interesa građana Grada Dubrovnika za koji smatram da je ovakvim odnosom ugrožen, riječi su kojima je predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač komentirao tužbu koju je zajednički s bivšim gradonačelnicima Androm Vlahušićem i Vidom Bogdanovićem podnio radi utvrđenja ništetnosti ugovora i njegovih dodataka između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine.

Kako je prvi neslužbeno doznao portal Dubrovački dnevnik, u svojoj tužbi Barač, Bogdanović i Vlahušić pozivaju se na članak Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji kazuje da je svako raspolaganje nekretninama u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koje bi bilo bez javnog natječaja i bez naknade utvrđene po tržišnoj cijeni predstavlja ništavno raspolaganje. 

"Aktualnim gospodarenjem zidinama kao najvrjednijeg i najvećeg  spomenika kulture u Dubrovniku i upravljanje prihodima od istog predstavlja primjer nezakonitog upravljanja javnom imovinom. Bitno je naglasiti kako bi građani Grada Dubrovnika imali daleko veću korist ako bi se prihod od ulaznica direktno slijevao u gradski proračun," rekao je Barač.

"S druge strane imamo  zakonski previđenu Ustanovu za ovu djelatnost, a to je Zavod za obnovu Dubrovnika. Po važećem zakonu za zaštitu kulturnih dobara sredstva osigurava Grad Dubrovnik od ukupnog neto prihoda u visini od najmanje 50 posto neto prihoda od prodaje ulaznica, tako da bi se čak znatno veći novac osiguravao u zaštitu kulturnih dobara. Naposljetku, nameće se logično pitanje, zbog čega donosimo zakone ako ih ne provodimo, tko i zašto se suprotstavlja pravnoj državi?" naglasio je Barač.

BARAČ NAPISAO I PRIOPĆENJE

Inače, Barač se obratio javnosti i u svojem priopćenju. Između ostaloga napisao je kako se "rješavanje pravnog problema odnosa između Grada Dubrovnika i DPDS-a treba tretirati kao zalaganje za ostvarivanje javnog interesa te transparentnosti u upravljanju javnim dobrima, a nije napad ni na pojedince, tradiciju ni samu Udrugu".

"Vjerujem kako je javnosti već poznato da DPDS kao udruga građana nije obveznik fiskalizacije, nije dužna raspisivati javne natječaje za izvođenje radova. Takvi uvjeti u Republici Hrvatskoj su hranjiva podloga za korupciju i kriminal. Temelj svake pravne države je provođenje zakonskih propisa i ravnopravnost pred zakonom", napisao je Barač.  

VLAHUŠIĆ: U SVIJETU NE POSTOJI VEĆA BUDALAŠTINA

Tužbu je prokomentirao i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je inače s DPDS-om potpisao jedan od dodataka ugovoru.

"Zahvaljujem se Jadranu Baraču što je pokrenuo inicijativu i Vidu što ju je supotpisao zajedno sa mnom. Sad više nisam sam u borbi da se zidine vrate Gradu. Sad su tu i Vido i SDP. Sad je HDZ ostao jedini koji smatra da izabrana gradska vlast, Gradsko vijeće i gradonačelnik ne trebaju upravljati zidinama. U svijetu ne postoji veća budalaština. Da si izabran da upravljaš svojom imovinom i to ne radiš. Osim ako nije korupcija u pitanju što je očito," rekao je Vlahušić.

Naglasio je da ne zna kako će to završiti na sudovima, izrazivši bojazan u hrvatsko pravosuđe.

"To je vrlo dvojbeno, ali neka se kreće taj dio, " objasnio je.

Kazao je kako ove godine treba napraviti i jednu akciju.

"Zidine su 200 kuna, a Dubrovnik card 250 ili 225 kuna. Pa se od cijene ulaznice dobije samo 160 kuna za Grad i DPDS, a ako prodamo Dubrovnik card za 250 ili 225 kuna preko Interneta tada sav prihod ostane za Grad. Treba napraviti kampanju koja glasi da je ulaznica za zidine preskupa. Nemojte je kupovati. Kupite Dubrovnik card pa ćete dobiti devet muzeja, popuste, Libertas, a ulaznica za zidine će biti besplatna. Tada bi ostalo znatno više novca za Grad. To su sve paralelni procesi", naglasio je Vlahušić.

Portal Dubrovački dnevnik kontaktirao je i Vida Bogdanovića, međutim njegov mobitel bio je nedostupan.

Popularni Članci