BOLNICA NABAVILA VRIJEDAN UREĐAJ Trudnice, starije osobe i brojni pacijenti riješit će neugodan problem posve bezbolno (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Opća bolnica Dubrovnik nabavila je novi uređaj za funkcionalnu magnetsku stimulaciju koja će uvelike pomoći kod problema mokrenja različitih skupina pacijenata, od trudnica, preko starijih osoba, do osoba koje se oporavljaju nakon operativnih zahvata.

Uređaj vrijedan 220 tisuća kuna nabavljen je od godišnje donacije Grada Dubrovnika i donacije Župe sv. Mihajla koja je prikupila iznos nešto veći od 14 tisuća kuna od humanitarnog Božićnog koncerta koji je organiziran 2016. godine.

„Aparat će biti smješten u prostorijama fizikalne medicine i pacijenti će ga koristiti po preporuci fizijatra, ginekologa i urologa uz crvenu uputnicu. Tako će Bolnica na skroman način popraviti svoje poslovanje. Cijela priča je krenula prije dvije godine iz druženja sa župnikom Župe sv. Mihajla don Robertom Ćibarićem. Zajedno je prepoznata potreba naših sugrađana,“ izjavio je dr. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Voditelj odjela urologije dr. Zaim Čustović kazao je nešto više o specifikacijama aparata i prednostima koje će pružiti pacijentima.

„Uređaj za funkcionalnu magnetsku stimulaciju će selekcioniranim bolesnicima omogućiti da se smetnje i poremećaji mokrenja svedu na minimum i da se tako izbjegne rizik izlaganja operativnim zahvatima. Kod osoba koje svakodnevno moraju nositi uloške ili pelene, ovom metodom u ranoj fazi poremećaja mokrenja postoji velika mogućnost izlječenja,“ izjavio je Čustović naglasivši kako je različitim poremećajima mokrenja pogođena šira populacija.

„Nema muške ili ženske osobe koja nije doživjela jedan od oblika poremećaja mokrenja. Ne postoji niti jedna bolest koja u konačnici ne dovodi do jednog od oblika poremećaja mokrenja. Naš imperativ je kroz nekoliko sljedećih godina napraviti suvremeni centar za poremećaje mokrenja koji će sugrađanima omogućiti proširenje zdravstvene djelatnosti i još bolju uslugu. Od 15 do 60 posto trudnica poslije poroda ima jedan od oblika poremećaja mokrenja. Starija muška populacija također ima navedene probleme. Sve to košta i naš zdravstveni sustav i predstavlja socio-ekonomski problem. Pacijenti koji su osuđeni na nošenje dnevnih uložaka ili pelena u konačnici moraju biti podvrgnuti operativnom zahvatu koji predstavlja rizik posebno starijoj populaciji. Taj će se rizik uz pomoć novog uređaja svesti na minimum,“ izjavio je dr. Čustović.

Glavni fizioterapeut bolnice dr. Mirsad Đanović kazao je kako će uređaj pomoći kod šireg niza zdravstvenih problema, a i kako pridonosi čuvanju intimnosti pacijenata.

„Aparat će pomoći kod brže rehabilitacije žena nakon poroda, ali i nakon operativnih zahvata u zdjelici i kod fekalnih inkontinencija. Terapija je bezbolna i nije invazivna te je sačuvana intimnost pacijenta. Dakle, pacijent je svo vrijeme odjeven i opušten,“ izjavio je.

Veliki financijski doprinos prilikom nabave uređaja dao je Grad Dubrovnik, a gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako je cilj što više pomoći Bolnici kojoj Grad nije osnivač, ali je koriste stanovnici Grada Dubrovnika. Inače, osim navedenog aparata, od donacija Grada Dubrovnika nabavljen je i aspirator za minimalni invazivne operacije u traumatologiji, neurokirurgiji i otorinolaringologiji, osigurano aplikativno rješenje e-usluge, aparat za pedijatriju, baterijska pila i bušilica za ortopediju.

„Grad Dubrovnik nije osnivač institucije, ali stanovnici Grada su korisnici Opće bolnice Dubrovnik. Grad stoga želi biti partner Bolnici u svim značajnim projektima. Naš cilj je da putem Grada ili institucija u vlasništva Grada na godišnjoj razini osiguramo pet milijuna kuna i da se ona utroše sukladno željama i potrebama OB Dubrovnik. Drugi vid mjera se tiče stanova. Ove godine smo dodijelili bolnici stan na korištenje, a bit će još takvih stanova. Kroz projekt izgradnje novih POS-ovih stanova u Solitudu dio će biti namijenjen za liječnike OB Dubrovnik i tako ćemo pokušati spriječiti odljev i odlazak liječnika iz Dubrovnika, ali i ostalog medicinskog osoblja,“ izjavio je Franković.

Zadovoljstvo zbog nabave uređaja iskazao je i don Ćibarić.

„Drago mi je što su našli liječnici iz Opće bolnice Dubrovnik imali povjerenje u nas. Kroz akciju je podržana njihova inicijativa za nabavku uređaja za potrebe naših sugrađana. Ovom prilikom se želim zahvaliti liječnicima OB Dubrovnik na iskazanom povjerenju da im pomognemo, a još veća zahvalnost ide našim vjernicima koji su dali povjerenje da možemo tu akciju pokrenemo i uspješno realiziramo,“ izjavio je Ćibarić.

Opća bolnica Dubrovnik uskoro bi trebala dobiti i novi moderni mamograf na inicijativu Ane Knego, a koji je nabavljen od sredstava koja je prikupila Liga protiv raka Dubrovnik i od donacije Grada odnosno Javne ustanove Rezervat Lokrum.

Popularni Članci