BORAC ZA LJUDSKA PRAVA Bazdan: Do 2000. sam primio preko 100 anonimnih prijetnji smrću

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dugogodišnji profesor na Sveučilištu u Dubrovniku i bivši dopredsjednik Helsinškog odbora dr. sc. Zdravko Bazdan na Facebook stranici Dubrovačkog dnevnik osvrnuo se na ratna zbivanja u Dubrovniku.

Naime, uz objavu razgovora s Vasiljkom Vukojem, dubrovačkim Srbinom koji je Grad morao napustiti, Bazdan je otkrio i kako je u ratu primio preko stotinu anonimnih prijetnji fizičkom likvidacijom.

Njegov "post" prenosimo u cijelosti.

"Duboko žalim sto je Vasiljko, sa svojom obitelji, bio prisiljen napustiti svoj rodni grad. Zaista duboko žalim. I ne samo u njegovom slučaju, nego u slučaju i svih onih naših sugrađana srpske, crnogorske i bošnjacke nacionalnosti koji su početkom 1990-ih - odnosno 1993. i dalje - morali napustiti svoj rodni grad. Morali napustiti Dubrovnik. 

Dobro znam i sam sto su ostrašćenost, mržnja i prijetnje fizičkom likvidacijom. Sve sam to proživio u svome rodnom gradu. Sve je to - zbog mene - doživjela i moja tadašnja obitelj, supruga i troje malodobne djece. I to u godinama 1992., 1993. i 1994. 

U tom razdoblju, anonimne telefonske prijetnje mojom fizičkom likvidacijom upućivane su nam i danju i noću. Razlog? Zbog toga sto sam kao građanin - a od 1993. i kao vijećnik Gradskog vijeća grada Dubrovnika i voditelj Suradnog centra Hrvatskog helšinskog odbora za ljudska prava za Dubrovačko-neretvansku županiju - bezrezervno, odlučno, najodlučnije stao u obranu tzv. prve generacije ljudskih prava (zaštita života i tijela) i imovine naših sugrađana srpske, crnogorske i bošnjačke nacionalnosti. 

Zbog tih prijetnji fizičkom likvidacijom, obratio sam se 22. 11. 1994. gđi Katiji Kristović, v. d. Općinskoj državnoj odvjetnici u Dubrovniku, prijavivši "nepoznatog počinitelja" zbog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti iz cl. 50 st. 1 i 2 Kaznenog zakona Republike Hrvatske. 

Kako ugroza moje obitelji i mene nije jenjavala, ponovo sam se 18. 7. 2000. obratio gđi Katiji Kristović, sada Općinskoj državnoj odvjetnici. Ponovo sam prijavio "nepoznatog pocinitelja" - zbog kaznenog djela prijetnje iz cl. 129 st. 2 Kaznenog zakona Republike Hrvatske. 

Do te 2000., moja obitelj i ja smo primili preko 100 anonimnih prijetnji mojom fizičkom likvidacijom, uz prijetnje silovanjem nase kćerke, tada (1993.) polaznice Osnovne škole u Mokošici. 

Čestitam novinaru Vedranu Salviji, svome bivšem studentu na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, na odabiru sugovornika g. Vasiljka Vukoja iz Australije." - napisao je Zdravko Bazdan.

Popularni Članci