BUDUĆA EU POVJERENICA Šuica: Moja imovina je transparentna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Nakon što je premijer Andrej Plenković nedavno potvrdio da će hrvatska kandidatkinja za europsku povjerenicu biti HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica, danas je počelo i njeno predstavljanje na saborskom Odboru za europske poslove.

Šuicu je na saborskom odboru predstavio premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da je na čelo Europske komisije nedavno izabrana Ursula van der Leyen. 'Ona je na toj poziciji jer je europska pučka stranka pobijedila na izborima za europski parlament', dodao je Plenković, javlja Tportal.

Spomenuo je i posjet šefice Europske komisije Zagrebu.

'Vlada je odlučila da buduća članica Europske komisije bude Dubravka Šuica. Vi je dobro poznajte, ima veliko iskustvo, u trećem je mandatu u Europskom parlamentu, bila je i saborska zastupnica i gradonačelnica Dubrovnika. Njeno iskustvo i upućenost u međunarodne poslove čini je dobrom kandidatkinjom', poručio je Plenković, dodavši da je Šuica i dobila najviše glasova prilikom izbora potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu.

Dodao je da se još uvijek ne razgovara javno o resorima koje bi Šuica kao povjerenica trebala dobiti. 'Vodimo intenzivno razgovore s šeficom Europske komisije, no dopustite još dva do tri tjedna da ona donese tu odluku', kazao je Plenković.

Činjenicu da je van der Leyen već razgovarala s Šuicom Plenković je pojasnio kao 'normalnu proceduru'. 'Mudro je , pametno, diplomatski iskusno obaviti razgovore ranije. Tu nema trunke govora i nepoštivanju institucija', poručio je Plenković.

Nakon premijera odboru se predstavila i sama Šuica. 'Drago mi je što imam priliku pred vama predstaviti svoje osobne kvalitete i svoja postignuća. Moju političku karijeru u Hrvatskoj dobro poznate, od gradonačelnice do saborske zastupnice. To profesionalno iskustvo dovelo me do moje europske karijere. Na nedavno održanim europskim izborima izabrana sam treći put u Europski parlament', poručila je Šuica.

Kazala je da je u EP surađivala sa svim hrvatskim eurozastupnicima, bez obzira iz koje stranke dolaze, i to pogotovo na pitanjima koja su se ticala hrvatskih interesa.

Dodala je da će se i kao povjerenica zalagati za pristupanje Hrvatske Schengenu.

'Dobro poznaje brojne europske teme i siguran sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije', kazao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Plenković je rekao da će se razgovori o tome koji će resor pripasti kojem kandidatu za EK nastaviti u sljedeća dva tjedna.

Aktualna eurozastupnica Dubravka Šuica prvi put je ušla u Europski parlament 2013., kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Ponovno je izabrana 2014. i posljednji put u svibnju ove godine.

Kandidate koje predloži predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a.

Popularni Članci