'AKO NE MISLITE NA SVOJE ZDRAVLJE, NITKO DRUGI NEĆE' Dubrovčani kupnjom mimoza pokazali suosjećanje s oboljelim od raka maternice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Lige protiv raka Dubrovnik, u subotu, ispred Sponze, organizirana je akcija prodaje mimoze i dijeljenja letaka i brošura.

Svake godine, treće subote u siječnju, u cilju borbe protiv raka vrata maternice, obilježva se Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Predsjednik Lige protiv raka Dubrovnik Davor Miloglav pojasnio je kako je cilj akcije potaknuti žene da se što ćešće obraćaju liječnicima, da idu redovito na ginekološke preglede, obavljaju PAPA testiranje te cijepe se protiv HPV-a.

- Ako vi ne mislite na svoje zdravlje, nitko drugi neće. Najbolje je misliti na svoje zdravlje, ali ja svakako koristim prigodu da pozovem Dubrovčane da se solidariziraju s oboljelim i liječenim od ove opake bolesti - poručio je Miloglav dodavši kako će prikupljena sredstva od prodaje mimoza na Stradunu biti namijenjena za Opću bolnicu Dubrovnik koja će kasnije procijeniti što im točno treba. Mimoze su Dubrovčani kupovali po cijeni od 20 kuna, a sve je rasprodato za samo 38 minuta.

Inače, cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, kada je u pitanju vlastito zdravlje.

A.Č.

Popularni Članci