'DANAS ĆE I NEBO PLAKATI' Dubrovčani na Stradunu odali počast srebreničkim žrtvama (FOTOGALERIJA)

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Povodom 24. godišnjice srebreničkog genocida, danas na Stradunu održan je tradicionalni Mimohod sjećanja. 

Mimohod je održan u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

Dakle, prije 24 godine u Srebrenici je ubijeno 8.372 bošnjačkih žena i muškaraca, a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe Škorpioni. 

Mimohod je počeo kod Onofrijeve fontane, a njegovi sudionici tako su u povorci prodefilirali do porta. Tamo je dubrovački imam Salkan ef. Herić izmolio El-Fatihu u počast svim žrtvama, a sudionici mimohoda položili su u počast stradalima cvijeće u more.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije Orhan Zubčević rekao je kako se ovim okupljanjem želi ukazati na strahote tog genocida.

- Smatramo odgovornom i međunarodnu zajednicu koja nije reagirala. Smatram da je zločin genocida u Srebrenici samo jedno finale krvave drame koja se događala u BIH od 1992 do 1995., a prethodili su zločini u Dubrovniku, Vukovaru i ostalim hrvatskim gradovima. Mi smo danas ovdje, ima mladosti i starosti, želimo ukazati na najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata u Europi. Suočeni smo i s negiranjem samog zločina sa revizionisitčkom politikom pojedinih struktura u okruženju i smatramo da moramo ukazati da se ovo nikad nikome i nigdje ne ponovi. - objasnio je Zubčević.

Predsjednik Dubrovačke bošnjačke stranke Sado Bečić istaknuo je "kako će i nebo danas plakati od boli".

- To je takav strašan genocid, toliko je nevnih žrtava ubijeno. Diljem BiH i svijeta danas će biti toliko boli. Danas smo se tu skupili da odamo počast Bošnjacima, koji su u groznom pohodu stradali prije 24 godine. - naveo je Bečić.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Dubrovnik Izet Spahović dodao je da je njemu osobno vrlo teško na današnji dan.

- To je vrlo teško, prisjetiti se tog dana... Izaziva to emocije kod svih ljudi. I sam primjetim da kad se nekome spomene Srebrenica odmah se u očima primjete suze. Zahvaljujemo vlastima, kako gradskoj, a tako i županijskoj, na svoj potpori koju nam pružaju pri organizaciji ovog mimohoda. - riječi su Spahovića.

Na mimohodu bili su i predstavnici vlasti. Tako je zamjenica župana Žaklina Marević rekla da se lijepo sjetiti svih nevinih žrtava Srebrenice, dok je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić podvukla kako "svaka žrtva zaslužuje pijetet", ističući i kako "žrtve ništa ne može vratiti, ali se može ukazati na strahote ratnih događanja".

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica poručuje kako je na današnji dan prije 24 godine zlo pobijedilo dobro u svijetu.

- Mimohod je tu da se prisjetimo nesretnih ljudi koji su izgubli život, ali i poruka da se trebamo prisjećati što je srpska agresija napravila u Hrvatskoj i na prostoru Bosne i Hercegovine. Danas su se okupili ljudi, apsolutno nebitno koje vjere i nacije. Zlo je univerzalni pojam i svi ga trebamo osuditi. Vjerujem da ima i građana Dubrovniuka koji su srpske nacionalnosti danas ovdje, a koji su svjesni da je zlo ono što je srpska politika predvođena Slobodanom Miloševićem učinila na području bivše Jugoslavije. - zaključio je Potrebica.

Popularni Članci