RADIONICE, PREDSTAVE, PECHA KUCHA Počela je manifestacija koja okuplja kreativne snage Dubrovnika, mladi će predstaviti raznolik sadržaj (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Manifestacija Dani kreativnih i kulturnih industrija Dubrovnika održava se već šestu godinu zaredom u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA u suradnji s institucijama, udrugama i pojedincima iz kulturnog, kreativnog i umjetničkog područja djelovanja.

Izložbom Orlando u Lazaretima u srijedu su otvoreni Dani kreativnih kulturnih industrija, a ove godine će se javnosti predstaviti niz raznolikih sadržaja namijenjenih kako stručnim osobama tako i široj publici. Riječ je o izložbama, koncertima, tribinama, okruglim stolovima, predstavama, audio izvedbama, promocijama i sličnim sadržajima.

Članica uprave Dubrovačke razvojne agencije Marina Lazarević pojasnila je kako je manifestacija namijenjena svim mladim, inovativnim i kreativnim ljudima s područja grada i županije.

- Na ovaj način im se priža prilika da izraze znanja, umijeća i pokažu nam svoje ideje, ali i ostvare nove sadržaje na području kulture i umjetnosti. Ove godine će kao podsjednik na DKKI ostati mural na kolodvoru koji će izraditi vukovarski umjetnik Chez 186, a osim toga tu je niz zanimljivih koncerata, lutkarskih predstava, panela... - istaknula je Lazarević.

Ispred autorskog tima govorio je Žarko Dragojević koji se prisjetio kako su DKKI kao ideja začeti 2014. godine za vrijeme dubrovačke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture.

- Na tim zadanim smjernicama nastala je ona manifestacija koja je imala za cilj okupiti institucionalizirani sektor i nezavisne pojednice kao i sve one koji nešto autorski stvaraju te na taj način svoje kulturne i umjetničke proizvode plasiraju na tržište. Težili smo okupiti veliki broj ljudi koji imaju što za reći i pokazati u javnosti - pojasio je Dragojević istaknuvši kako je ovogodišnja tema, a ujedno i poruka, vraćanje u prostor. 

- Kad smo promišljali o programu ideja je bila vratiti ljude na ulice, na trgove, parkove kao i na Stradun i okolne ulice. Ti su prostori nekad značili u prošlosti, a trebaju značiti i u budućnosti. Ne trebamo se okretati samo tim ljetnim mjesecima kada smo svjedoci mnogobrojnih turista i zagušenih javnih prostora, već se želimo prisjetiti kako je lijepo kreirati i stvarati na praznim ulicama i zanimljivim prostorima. Kroz ova četiri dana održavanja zahvatit ćemo Lazarete, UGD, KMD, Knjižnice, Dječje vrtiće, Udruge mladih Orlando pa sve do industrijske zone Gruž u prostorima TUP-a gdje se okupljaju mnogobrojni umjetnici - naveo je član autorskog tima Žarko Dragojević.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić čestitala je kreativnom timu na realizaciji projekata.

- Kreirali su izvrstan program koji okuplja kreativne snage Dubrovnika s ciljem da mogu dodatno pokazati u čemu je tajna njihovog entuzijazma. Tema je očuvanje identiteta, a upravo to je ono što nas svakodnevno zaokuplja pa i gradsku upravu koja kroz projekt Respect the City nastoji okrenuti smjer prema održivosti. Mladi su nam bitni, bitno je čuvati tradiciju, naslijeđe i identitet kako bi ga predali budućim generacijama - kazala je zamjenica Jelka Tepšić koja je ovorila šestu po redu manifestaciju Dani kreativnih i kulturnih industrija Dubrovnika.

Popularni Članci