Odgođena deložacija Katije Šarić nakon 16 godina bespravnog korištenja gradskog stana (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dubrovački dnevnik
Policija i službenici sa suda stigli su u jutarnjim satima u Antuninsku ulicu u povijesnog jezgri Dubrovnika kako bi se provela deložacija Katije Šarić i njenog sina, koji su već godinama bespravno u stanu u vlasništvu Grada Dubrovnika. Na kraju je deložacija odgođena, a policija je napustila mjesto događaja nešto iza 11:30. Medjima su se obratili na kraju Katija Šarić i njezin sin, a gradonačelnik Vlahušić službenim dopisom sudu odgodio je deložaciju obitelji koja je 16 godina bespravno korisnik gradskog stana. 

Vlahušić pisao Sudu da se odgodi deložacija Katije Šarić

Grad Dubrovnik je vlasnik stana u Dubrovniku na adresi Antuninska 11, ukupne površine 54 kvadrata kojeg je do svoje smrti koristila Luiđa Memić, temeljem ugovora o najmu stana sa zaštićenom najamninom koji je zaključen između Grada Dubrovnika i pok. Luiđe Memić. Iako najmoprimac nije mogao dati stan u podnajam, pokojnica je to napravila s Katijom Šarić.

Kako su pojasnili iz Grada Dubrovnika, Šarić je živjela u stanu za života pokojnice, a što je bilo protivno odredbama Ugovora o najmu stana sa zaštićenom najamninom zaključenog između Grada Dubrovnika i Luiđe Memić. Šarić  nikada nije stekla, niti je mogla steći pravnu osnovu za daljnje korištenje stana jer nije bila član obiteljskog domaćinstva,  sukladno Odredbama Zakona o stambenim odnosima, stoga nisu nikad postojali zakonski uvjeti za zaključenje ugovora o najmu stana sa zaštićenom najamninom. 

Grad već 10 godina bez nekretnine

 ''Upravni odjel za gospodarenje nekretninama je dopisom od 11. srpnja 2007. godine Katiju Šarić pozvao da predmetni stan koji bespravno koristi već dugi niz godina vrati u posjed Gradu, ali se ona nikad pozivu nije odazvala stoga je Grad Dubrovnik bio prisiljen podnijeti tužbu za iseljenje, što je utvrđeno pravomoćnom presudom Općinskog suda u Dubrovniku od 16. listopada 2008. godine kojom je Šarić naloženo da u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude preda gradu Dubrovniku predmetni stan u posjed.

Budući da nije postupila po navedenoj presudi, ovrhovoditelj je podnio prijedlog za ovrhu na temelju ovršne isprave,'' odgovorili su iz Grada Dubrovnika. 

Dug za struju platio Grad, duguje za najam, za najam poslovnog prostora

Kako su izvijestili iz Grada Dubrovnika, dug Katije Šarić za bespravno korištenje stana u iznosu simbolične naknade, na današnji dan 21. listopada 2016. godine iznosi 54 254,15 kn. U predmetu koji se vodio pod poslovnim brojem Ovr. 2759/03, radi naplate dugovanja po osnovi zakupa poslovnog prostora u iznosu 39 536,52 kn sa zateznom kamatom od 15. listopada 2013. godine, pa do isplate, doneseno je rješenje o ovrsi. Ovrhovoditelj je platio HEP-u Elektrojug Dubrovnik dugovanje ovršenika na ime utrošene električne energije  u iznosu od 7 917,78 kn i to kako bi se mogla ponovno uvesti struja u stan zbog osiguranja uvjeta za život. 

Katija Šarić medijima je ispričala svoju nesretnu sudbinu koja je počela tako što su prodali ratom devastirani stan u Mokošici koji je koristila vojska. Krenula je u krojački biznis kako bi preživjeli, međutim i tu nije bilo sreće tih godina te je ostala dužna iznos za najam poslovnog prostora, te joj je Grad 2003. blokirao račun s ovrhom.

Prepreka zbog kojeg nije već dobila zamjenski stan

Prema odluci o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika jedan od uvjeta za davanje stanova u najam koji mora ispunjavati podnositelj zahtjeva je da ne koristi bez valjanog pravnog temelja stan ili drugu nekretninu u vlasništvu Grada Dubrovnika ili nad kojom Grada Dubrovnik ima vlasničko-pravna ovlaštenja. Kako su izvijestili iz Grada, Šarić je uredno obaviještena da na miran način preda Gradu Dubrovniku predmetni stan, a sve kako bi ispunila uvjete sukladno navedenoj Odluci te na kraju dobila stan na način kako to inače dobivaju siromašni u Gradu Dubrovniku. 

Inače, Katija Šarić i politički je aktivna. Na izborima prije mjesec dana bila je na listi Stipe Petrine za X. izbornu jedinicu. Prethodno je bila članica Živog zida, a na presici u Dubrovniku prilikom osnivanja ogranka bila je jedna od istaknutijih govornika s Ivanom Sinčićem. Kako je navela u svom životopisu dostupnom na internetu, Šarić se ponosi svoji aktivizmom protiv hidroelektrane Ombla, protiv istraživanja ugljikovodika u Jadranu, protiv cjepiva, protiv izgradnje golfa na Srđu i ostalih projekata. Šarić je radno sposobna i ima radno sposobnu djecu. 

 

(Katija Šarić u veljači 2015. na javnoj raspravi prosvjeduje protiv istraživanja ugljikovodika u Jadranu)

(Katija Šarić na osnivačkoj skupštini Živog zida u Dubrovniku u siječnju 2015.)

Popularni Članci