DESETA ISABS KONFERENCIJA U DUBROVNIKU Predsjednica i brojni ministri na otvaranju prestižnog znanstvenog skupa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ministarstvo turizma
Jedan od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja iz područja biomedicine – „The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“ otvoren je danas u Dubrovniku.

Konferenciju je otvorila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, a na otvorenju su sudjelovali brojni visoki uzvanici, između ostaloga, ministar turizma Gari Cappelli, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednik Rektorskog zbora Šimun Anđelinović i drugi.

'Biti domaćin skupa ovako prestižne međunarodne znanstvene organizacije velika je čast i priznanje za našu zemlju, ali i dokaz kako Hrvatska itekako može biti konkurentna poslovna i kongresna destinacija. Ovakvo okupljanje znanstvenika iz cijeloga svijeta, a ove godine riječ je o najvećem okupljanju uglednih dobitnika Nobelove nagrade u Europi, koji će prikazati svoja viđenja razvoja biomedicinske znanosti 22. stoljeća, osim što pozicionira Hrvatsku na svjetskim znanstvenim mapama, ima i višestruke pozitivne efekte na turizam Republike Hrvatske', istaknuo je ministar Cappelli prilikom otvorenja te nadodao kako je ovaj veliki događaj ujedno i potvrda kako je Hrvatska prepoznata kao zemlja znanja, ali i zemlja zdravlja.

Ovogodišnje 10. izdanje ISABS-ove konferencije održava se od 19.-24. lipnja 2017 godine u Dubrovniku, a na njoj sudjeluje 60-tak predavača i 500 sudionika iz više od 40 država svijeta među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade prof.dr. Herald zun Hausen (University of Heildeberg), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).

Naime, tijekom 2017. godine Hrvatska je već bila domaćin dva iznimno važna međunarodna događaja koji promoviraju zdravstveni turizam na globalnoj razini. Prvi se odnosi na 7. HTI konferenciju (Health Tourism Industry) koja se održala u Rovinju. Tijekom konferencije, Europski Summit spojio je voditelje međunarodnih institucija i poslovnih udruženja, a njihovi zaključci imali su za cilj poboljšanje dijaloga s Europskim Parlamentom i poticanje integrirane promocije Europe kao vodeće destinacije zdravstvenog turizma. Također, vodeći europski portal International Medical Travel Journal (IMTJ), ove je godine nakon Dubaija, Londona i Madrida  održao summit u Opatiji. Bio je to veliki B2B (Business to business) događaj koji je okupio dionike medicinskog turizma iz 33 zemlje diljem svijeta, ali i veliki događaj koji je potvrdio da je Hrvatska danas značajan dionik u medicinskom turizmu.

'Uz jačanje konkurentnosti Hrvatske kao poslovne i kongresne destinacije te destinacije zdravstvenog turizma, manifestacije raznih karaktera obogaćuju ponudu te doprinose pozicioniraju naše zemlje kao destinacije koja osim sunca i mora, svojim gostima pruža dodatne sadržaje, doživljaje i iskustva', zaključio je ministar Cappelli.

Glavne teme koje će se obraditi tijekom trajanja 10. ISABSOVE konferencije su: personalizirana i regenerativna medicina, stanična i genska terapija, farmakogenomika te forenzička genetika, a predavači su trenutno najcitiraniji svjetski znanstvenici iz navedenih područja. Poseban naglasak skupa bit će na najnovijim tehnikama i postupcima forenzičnih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma.

Skup je organiziran u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom: Mayo Clinic, te George Washinigton University, Penn State University, University of New Haven, Unfallkrankenhaus-Berlin, Regiomed Hospitals i nizom hrvatskih zdravstvenih i znanstvenih institucija, stoji na službenim stranicama Ministarstva turizma.

Popularni Članci