DEVASTACIJA NA KALAMOTI? Zabrinuti mještani: 'Bacaju šut u more, uništavaju okoliš i nikome ništa' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Bivši depadans u Gornjem Čelu na otoku Kalamota, koji je devastiran u Domovinskom ratu, na ljeto bi trebao otvoriti vrata kao novi aparthotel s 11 smještajnih jedinica. Navedenu obnovu nije započela Karisma Hotels Adriatic koja je prije nekoliko godina postala vlasnik depadansa nego tvrtka Trames Consultants kojoj je prodan turistički objekt.
Mogla je to biti lijepa priča, no ono što je uslijedilo zgrozilo je mještane Kalamote koji su se obratili Dubrovačkom dnevniku, upozoravajući kako je riječ o devastaciji. Naime, kako tvrde mještani, a što se vidi i na fotografijama koje posjeduje Dubrovački dnevnik, šut koji je nastao tijekom rušenja objekta iskrenut je u more. Morem se počela širiti smeđa mrlja, a kako prema riječima zabrinutih mještana, ima tu ne samo kamenja, nego i parketa, i ostalog otpada. Glavni izvođač radova je Civitus vetus d.o.o. za građevinarstvo u trgovinu čiji je osnivač tvrtka Trames Consultants kojem je prodan depadans. 
Objekt legaliziran u okviru prijašnjih gabarita
Osim što ih muči iskretanje šuta u more, mještani se, kako su izjavili u razgovoru za Dubrovački dnevnik, pribojavaju kako je krajnji cilj bacanja šuta zapravo betonizacija velikog prostora od više stotina metara kvadratnih na moru. Naime, riječ je o prostoru između bivšeg hotelskog depadansa, kojeg će zamijeniti aparthotel, i zida koji se trenutno radi na moru dugačkog 30-ak metara, a na koji se iskreće šut. Međutim, Dubrovački dnevnik kontaktirao je pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje u gradnju Silvu Vlašić koja je kazala kako je objekt legaliziran u onim gabaritima u kojima je ona i bila. 
'U ovom slučaju je riječ o završetku nedovršene ozakonjene zgrade, dakle riječ je bila o legalizaciji zgrade u gabaritima u kakvima je ona i bila. Dakle, ona je legalizirana u tim gabaritima. Gabariti zgrade su legalizirani Rješenjem o legalizaciji. Zgrada se može završavati u okviru legalnih gabarita koju su bili prije 2011. godine,' kazala je Vlašić. 
'Neobično je iskretati šut u more, ali...'
Mještani tvrde kako su o cijeloj situaciji obavijestili Lučku kapetaniju koja je izašla na teren  i prometnu policiju. Dubrovački dnevnik krajem veljače kontaktirao je Lučku kapetaniju o navedenom te su tada rekli kako su izašli na teren prije nekoliko dana i kako nisu utvrdili nepravilnosti te kako se 'sve radi onako kako je predviđeno projektom'. Na pitanje je li neobično da se šut iskreće u more, odgovorili su kako su uvjereni kako je riječ o privremenoj situaciji zbog vrste radova i vremenskih uvjeta.
'Takvo što je neobično, ali očito se nije našlo rješenje oko deponiranja, no to će se sigurno očistiti jer nitko ne želi da mu šut stoji ispred turističkog objekta,' prokomentirali su iz Kapetanije. 
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska također je upoznata sa situacijom u Gornjem čelu koja je svoj dio posla napravila, a ostalo je bilo na Lučkoj kapetaniji odnosno Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. 
'Policija redovito obilazi obalni pojas i evidentira svaku promjenu za koju smatra kako nije u skladu sa zakonom te se o tome obavještavaju nadležna tijela. Tako je bilo i u ovom slučaju te smo dopisom obavijestili nadležne, u ovom slučaju Lučku kapetaniju i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, područna jedinica Dubrovnik. Lučka kapetanija nas je povratno izvijestila kako provode izvidne radnje,' kazali su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Na pitanje o kojim je neobičnim promjenama riječ, iz PU DNŽ su odgovorili kako je riječ o izvođenju radova i šutu u obalnom pojasu. 
Balija: 'To nisu mještani!', Šimunović: 'Žalili su nam se mještani!'
Vlasnik tvrtke Trames Consultants Marko Balija nije imao puno toga za reći niti je htio posebno komentirati situaciju kao ni navode mještana. Za Dubrovački dnevnik je kratko prokomentirao kako 'to sigurno nisu mještani Kalamote'. 
'S mještanima komuniciramo o svim radovima na objektu i to je moj komentar,' kazao je Balija. Na pitanje jesu li opravdana pribojavanja mještana kako će se na mjestu gdje je šut iskrenut raditi velika riva u obalnom pojasu, ponovio je kako 'to nisu stanovnici Kalamote' i kako 'sve što rade, rade sukladno Zakonu o građenju'. 
Međutim, navodi voditeljice centra Zeleno sunce Jadranka Šimunović se razlikuju od onih Balijinih prema kojima tvrdi kako je upoznata sa situacijom u Gornjem čelu, i to upravo preko mještana otoka. 
'O tome smo obaviješteni telefonom, a prilazili su mi i sami mještani. Mještani Kalamote su jako razočarani zbog svega i bune se kako će prodati kuće i odseliti zbog kanalizacije koja istječe u more, zbog smeća, ali i tog šuta koji se bilo gdje odlaže,' izjavila je Šimunović. 
Dubrovački dnevnik poslao je upite Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, kao i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a odgovori se čekaju.
 
Depadans u Gornjem čelu prije početka radova

Popularni Članci