DIREKTNO IZ DUBROVNIKA! Ako nemate puno para, a volite druge kulture, ovo je destinacija za vas (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Nešto istočnije postoji jedan grad koji u sebi čuva brojne polaritete i upravo to je ono što ga čini neodoljivim i magičnim svim posjetiteljima. On je i europski i azijski. On je i moderan, i bogat poviješću i kulturom. On je bivša prijestolnica triju velikih carstava; rimskog, bizantskog i otomanskog. Nekad Byzantion, Carigrad, Konstantinopolis i Drugi Rim, a danas Istanbul.

Malo je onih koji ne znaju baš ništa o povijesti Istanbula, koji nisu čuli za Sulejmana Veličanstvenog, prelijepu Aju Sofiju ili jednu od najvećih tržnica na svijetu Grand Bazaar. Malo je onih koji nisu na fotografijama vidjeli barem jednu od nebrojenih istanbulskih znamenitosti. Ekipa Dubrovačkog dnevnika posjetila je kulturno i gospodarsko središte Turske i njen najveći grad u kojem živi oko 14 milijuna stanovnika te vam donosi razloge zbog kojih biste Istanbul trebali posjetiti barem jednom za vrijeme svog života. I za to vam neće trebati značajnija sredstva jer je grad idealan za svačiji džep.

Razbijte predrasude, nisu to 'zatucani' i konzervativni ljudi

Jedna od najčešćih predrasuda s kojima se Hrvati susreću jest kako u Istanbulu vrijede neka sasvim druga pravila ponašanja nego što je to slučaj kod nas. Nije poznato jesu li za to 'krive' turske serije ili besmisleni stereotipi, ali situacija na terenu je posve drugačija od onoga što pojedinci zamišljaju.

I dok se brojni na nacionalnim forumima pitaju kako se odjenuti na ulici, Istanbulom šetaju žene s burkama. No, neusporedivo je više onih u kratkim suknjama. Seksi donje rublje se može kupiti gotovo na svakom koraku, na ulicama postoje brojna tattoo i piercing studija, alkohol se može najnormalnije kupiti i konzumirati ili dobiti u kafićima i restoranima. Turci nemaju problem ni s iskazivanjem nježnosti u javnosti pa se većina parova vodi za ruke, uključujući i gay parove što nije čest prizor u Dubrovniku.

Svakako iznenađuje činjenica kako je u Turskoj legalizirana prostitucija te je donedavno imala i brojne crvene četvrti od kojih su danas brojne ugašene zbog neproduljivanja licenci.

Još jedno pitanje koje se oko Istanbula povlači u posljednje vrijeme jest pitanje sigurnosti, no mjesta za brigu nema. Istanbul je grad u kojem ćete se sigurno osjećati čak i ako njime budete šetali u 2 sata ujutro. Nema prosjaka, sumnjivih lica ni nereda. Istina je kako je zbog mjera sigurnosti policija na svakom koraku zbog čega se stranim državljanima preporučuje da svoju putovnicu i kopiju e-vize nose sa sobom.

'Molim vas, pozdravite mi Luku Modrića!'

Sad kad su razbijene osnovne predrasude, slijedi pitanje kakvi su stanovnici Istanbula. Generalizirati je posve nepoželjno pa je teško odgovoriti na pitanje kakve sve karakteristike krase jedan narod, no ekipa Dubrovačkog dnevnika može se složiti kako su za vrijeme svog posjeta Istanbulu uživala u gostoprimstvu i druželjubivosti.

Možda ćete upoznati simpatičnog ribara s Galate ili mladića koji će vam na štandu pokušati prodati haljinu te vas u tu svrhu iskomplimentirati do besvijesti. Ili ćete upoznati vlasnika restorana koji će vam ispričati kako je on Turčin, a njegov najbolji prijatelj Kurd te vas upoznati s prijateljem. I zasigurno će vas pitati odakle ste. Croatia im neće zazvučati sasvim poznato, ali riječ Hrvatistan hoće. Onda će vas oduševljeno pogledati i neće uzviknuti Dubrovnik nego – Luka Modrić!

'Luka Modrić, pozdravite mi ga puno!', uzviknulo je desetak stanovnika Istanbula nakon što im je ekipa Dubrovačkog dnevnika odgovorila kako dolaze iz Hrvatske. Jedan od njih se sjetio i Mikija Rapaića. Također, samo jedan od njih se sjetio Dubrovnika.

Možete se prejesti za 15 kuna, a ovo su specijaliteti!

Međutim, kad Hrvati govore o Turskoj, uz znamenitosti, nogomet i serije svakako će se sjetiti i turskih specijaliteta. Kebab i burek možete dobiti na svakom koraku. Na jednoj od glavnih istanbulskih ulica Istiklal u kojoj se nalaze brojni restorani, kafići, klubovi i butige, poslužit će vam veliki burek i ayran (turski jogurtni napitak) te ćete se najesti za svega 15 kuna. Na gotovo svakom koraku prodava se i kebab, od čega je najpoznatiji doner kebab koji se peče u više slojeva i tanko reže. Popularan je i kebab u tortilji.

Kumpir je još jedan specijalitet a riječ je o pečenoj patati u kori punjenoj raznim prilozima po želji. Tu je još i pilav što označava posebno pripremljenu rižu s različitim dodacima.

Meso pripremano na žaru je izrazito ukusno i uglavnom se servira s povrćem i pilavom.

Goran Mratinović

Atrakcija su svakako i baklave, među kojima je apsolutni hit baklava od pistacija. Prava je šteta propustiti popiti i pravu tursku kavu, a najbolje ocjene ima hvaljena autentična turska kava Mandabatmaz. Takvu kavu i čaj od jabuke ćete zajedno u sporednoj ulici Istiklala platiti svega 15-ak kuna.

Goran Mratinović

U Istanbulu su popularna riblja jela pa ćete na mostu Galata pronaći riblje sendviče za 15-ak kuna. Popularne su i juhe, posebno od graška i od jogurta čije se cijene kreću oko 10 kuna. U restoranima ispred čuvene Aja Sofije dvije velike porcije hrane za dvije osobe, primjerice mesa s povrćem, i piće će vas koštati manje od 100 kuna!

Na jednom mjestu rebatinke od 30 kuna i najpoznatiji brendovi

Istanbul slovi i za jedan od najzahvalnijih gradova za šoping, kako za one dubljeg džepa, tako i za one nešto manje platežne moći. Istanbul obiluje brojnim šoping centrima gdje se mogu naći različiti brendovi; od Yves Saint Laurenta do H&M-a. Na štandovima je moguće pronaći rebatinke za 30-ak kuna, u butigama kvalitetnu odjeću po višestruko povoljnijim cijenama nego kod nas, ali i butige koje prodavaju poznate brendove poput Lacoste ili Polo, no ono što ih karakterizira jesu česti veliki popusti pa kupujući najpoznatije brendove možete dobro proći. Sve to možete pronaći na ulici Istiklal.

Čuveni Grand Bazaar je jedna od najvećih tržnica na svijetu u starom dijelu grada, s više od 4 tisuće butiga. Na Grand Bazaaru možete pronaći baš sve; od odjeće, preko kućnih potrepština, do zlata. Fiksnih cijena nema jer se na Bazaaru do konačne cijene dolazi cjenkanjem. Važno je da, nakon što trgovac iznese predloženu cijenu, vi ne iznesete odmah cijenu koju ste spremni ponuditi, nego nešto manju od nje jer ćete se vjerojatno 'naći na pola puta'. Također, važno je ne izgledati previše zainteresiran za neki proizvod, ali i zatražiti popust na količinu, ako ste kupili više proizvoda kod jednog trgovca jer ćete ga vjerojatno dobiti.

Goran Mratinović

Ipak, najpametnije je proizvode kupovati na štandovima oko Grand Bazaara ili na drugim tržnicama jer su višestruko povoljniji. Na samom Bazaaru su oni skuplji i do tri puta. I u okolnim butigama i štandovima vrijedi pravilo cjenkanja osim za proizvode na kojima je fiksna cijena jasno istaknuta.

Iz Europe u Aziju za pet minuta 

Grad se sastoji od modernog sjevernog dijela grada koji je centar šopinga, događanja i noćnog života te južnog starog dijela grada u kojem su smještene poznate džamije i ostale znamenitosti. Sjeverni i južni dio grada povezan je čuvenim mostom Galata. Riječ je o europskom dijelu Istanbula. Prekoputa se nalazi azijski dio Istanbula, a europski i azijski dio dijeli tjesnac Bospor.


U sjevernom europskom dijelu smještena je prelijepa ulica Istiklal s velikim brojem klubova, kafića, restorana, butiga. Ulica je živa 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Do 17:00 sati ona je centar laganih šetnji, ispijanja turskih kava i obilazaka trgovina, nakon čega postaje centar noćnog života, uz zabavu i muziku, pa i onu živu, koja odzvanja iz svakog kantuna. Tijekom cijelog dana ulicom prolazi crveni tramvaj koji je posebna atrakcija.

Goran Mratinović

Tik do Istiklala nalazi se Francuska ulica; šarmantno područje uređeno u vintage ruhu, s kafićima i restoranima koja nose francuska imena i u kojima se pušta lagana, opuštajuća glazba.

Goran Mratinović

Na početku Istiklala nalazi se čuveni trg Taksim, a na kraju Istiklala most Galata s istoimenom srednjovjekovnom kamenom kulom s koje 'puca' pogled na cijeli Istanbul, po mnogima najljepši na svijetu.

Goran Mratinović

U starom, južnom dijelu grada nalazi se čuvena Aja Sofija koja je prvo bila crkva, potom džamija, a danas je pretvorena u muzej.

Goran Mratinović

Uz Aju Sofiju, svakako vrijedi spomenuti i ogromne džamije koje oduzimaju dah; Plavu džamiju i Sulejmaniju. S obzirom na to kako se u njima održavaju molitve, žene koje u njih ulaze će morati velom prekriti kosu, a svi posjetitelji će morati izuti cipele.

Goran Mratinović

Između Aja Sofije i Plave džamije nalazi se Cisterna bazilike koja je izgrađena u 6. stoljeću, u kojoj svakako vrijedi potražiti Glavu meduze, bazu stupova na sjeverozapadnoj strani.

Goran Mratinović
Još jedan kulturni biser u starom dijelu grada je i veličanstvena Topkapi palača koja je bila glavna rezidencija osmanskih sultana.

Prava istanbulska atrakcija svakako je Bosphorus cruise odnosno vožnja brodom preko cijelog Bospora. Za svega 20-ak kuna po osobi možete uživati u gotovo dvosatnoj vožnji brodom te s mora razgledati istanbulske znamenitosti kako na europskoj, tako i na azijskoj strani grada. Brodovi tvrtke Turyol se poprilično približavaju obalama tako da ćete i azijsku i europsku moći vidjeti iz neposredne blizine.

Goran Mratinović

'Smiješne' cijene smještaja i prijevoza

Oko smještaja i prijevoza također ne treba brinuti. Usluga prijevoza taksijem je u Istanbulu sigurna i povoljna, a turistima je na raspolaganju i Istanbul Card – kartica koju je moguće dobiti u zračnoj luci, a koja omogućuje prijevoz tramvajem, trajektom, autobusom, metroom i ostalim sredstvima javnog prijevoza za simbolične iznose.

Usluga smještaja je također povoljna pa je u samom centru Istanbula, svega 10-ak minuta hoda od Istiklala ili trga Taksim, moguće pronaći privatni smještaj za 150 ili 200 kuna po noćenju.

Nitko nije lud da spava

Osim povoljnog smještaja, ukusne i povoljne hrane, dobre povezanosti, neograničenih mogućnosti 'šopingiranja' te bogate povijesti i kulturne baštine, najveća kvaliteta Istanbula je svakako to što se u njemu nemoguće dosađivati.

Istanbul je živ grad, za ljude mlade duhom. Svaka sekunda provedena u njemu je ispunjena do maksimuma, bilo da šetate živopisnim ulicama, promatrate impresivne građevine, razgledate muzeje, uživate u šopingu, zabavljate se u kafiću, plovite Bosporom.

Goran Mratinović

Sama šetnja Istanbulom je posebno iskustvo u kojem ćete osjetiti mirise orijentalne kuhinje i turske kave, dok vas zabavljaju ulični svirači i pjevači, a iz svakog kantuna grada dopire glazba – bilo tradicionalna turska, ili strana komercijalna, ili su to lagani taktovi violine.


Voda vam se možda neće svidjeti

Nakon hvalospjeva na račun najvećeg turskog grada, vrijedi spomenuti i nekoliko detalja na koje vrijedi pripaziti. Nisu to ni pitanje sigurnosti, ni pitanje posebnih rizika, ni bilo kakva druga pitanja koja bi mogla ozbiljnije ugroziti posjet gradu. Više se radi o sitnicama.

Svi koji posjećuju Istanbul moraju se pripremiti kako im se voda iz rubineta možda neće svidjeti. Voda u Istanbulu je pitka i ništa se loše neće dogoditi onima koji je konzumiraju, ali je zbog kloriranja prilično lošeg okusa zbog čega turisti, ali i brojni 'lokalci' radije piju vodu iz boce.

Veliki dio stanovnika Istanbula koji rade u kafićima, restoranima i butigama nisu najbolji poznavatelji engleskog jezika stoga ćete sasvim sigurno doći u situaciju kada ćete se njima sporazumijevati 'rukama i nogama'.

Između Istanbula i Dubrovnika je vremenska razlika od dva sata. Ako to vaš pametni telefon nije napravio sam, svakako prilikom dolaska u Istanbul uskladite vrijeme na svom mobilnom uređaju ili svoj sat s lokalnim vremenom.

Iz Dubrovnika u Istanbul nikada brže

Dubrovnik i Istanbul su direktno povezani zračnim linijama, a svi koji će se odlučiti na putovanje svakako bi trebali uzeti u obzir usluge kompanije Turkish Airlines.

Turkish Airlines je četvrta najveća aviokompanija na svijetu koja nudi direktne letove na relaciji Dubrovnik- Istanbul, i to 11 puta tjedno!

Putovanje od Dubrovnika do Istanbula (ili obratno) traje nešto više od sat i pol vremena, a s obzirom na udobnost zrakoplova i uslužnost osoblja, navedeno vrijeme zaista prođe u tren oka. I za čas ste u Istanbulu, gradu na dva kontinenta u kojem svaki kantun priča svoju priču.

Autor: Ivona Butjer

Foto: Goran Mratinović

Popularni Članci