DOBAR ILI LOŠ POTEZ? Donosimo reakcije dubrovačkih političara na zatvaranje žičare

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: DD
Zatvaranje žičare izazvalo je brojne reakcije u javnosti, a dubrovački političari iznijeli su svoja mišljenja za Dubrovački dnevnik.

Predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač kazao je kako je očigledno da je Carinska uprava utvrdila nezakoniti rad žičare.

"Nadamo se da će se ovo riješiti u što kraćem roku i po najboljim uvjetima za Grad Dubrovnik, između ostalog i  kako bi se izbjegle dodatne gužve koje bi potencijalno nastale dugoročnim zatvaranjem. Od početka sam govorio da mi vijećnici nismo upoznati sa cijelom problematikom u detalje pa je teško donijeti sud je li ovo jedini pravi put za rješavanje ovog problema ili se moglo riješiti drugačije. Nije dobro da se dugoročno zatvara jer se gubi atrakcija i financijska je šteta, ali svakako se zalažemo za rješenje ovog problema," kratak je Barač.

Osim toga, DUSTRA-in čelnik Željko Raguž izjavio je kako mu je žao da ne radi žičara kao jedna od glavnih gradskih atrakcija, no smatra kako svatko treba izvršavati svoje obveze prema Gradu Dubrovniku.

"Dok se to ne plati i ne regulira ja sam za ovu odluku koja je na snazi. Nije dobro da ne radi žičara, ali je ovo situacija gdje netko ne plaća svoje obveze - onda jesam za to da se zatvori," kratak je Raguž. Odluku podržava i DDS-ov Ivan Jelčić.

"Mislim da je jedina negativna stvar da je zatvorena 25. travnja, a ne 1. travnja. Drago mi je da je zatvorena jer mislim da je nedopustivo da ne plaćaju što su trebali plaćati. Bolje ikad, nego nikad," smatra Jelčić.

Predsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević smatra da je žičara puno ranije trebala biti zatvorena.

"Sve ovo je rezultat nerješavanja problema na vrijeme, znači zakazale su sve strane i institucije i ova sad situacija izgleda loše za građane, turiste i sam Grad, a u konačnici i za Excelsu. Pometanje pod tepih i nerješavanje problema na vrijeme dovede do ovoga. Problem se mora riješiti jer ovako ne može ostati," kazala je Gabričević.

Vido Bogdanović, predsjednik dubrovačkog HSS-a, kratko je prokomentirao kako je uzrok svemu zapravo nedostatak komunikacije.

"Nedostatak komunikacije i nedorečena regulativa su uzrok, problem je što je žičara uopće počela raditi bez kompletnih papira. Kad se krivo nešto nasadi, krivo i završi. Ako se ne bude pregovaralo ovo neće riješiti situaciju. Dubrovnik je godinama bio bez žičare pa može i sad, taksisti će voziti goste," jasan je Bogdanović.

MOST-ovac Maro Kristić smatra da je teško komentirati je li ovo bio dobar potez.

"U interesu je da se situacija između Grada Dubrovnika i Excelse što prije okonča kako bi žičara što prije proradila. Oko poslovanja žičare gravitira i veliki broj dubrovačkih poduzetnika te nije dobro da takva atrakcija bude zatvorena - želja je svih da ova priča što prije završi 'happy endom' i da Excelsa počne plaćati koncesijsku naknadu. Nadam se da će Grad ustrajati na visini koncesijske nakande, a to je 30 psoto, iako je na snazi odluka Gradskog vijeća o naknadi od 15 posto," izjavio je Kristić.

Cijelu situaciju je prokomentirao i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji tvrdi kako je borba za žičaru njegov osobni projekt.

"Zadovoljan sam da će Excelsa nekretnine platiti koncesiju za žičaru. Nakon sadašnje odluke o zatvaranju nemaju drugog izbora nego se dogovoriti s Gradom Dubrovnikom. Neobično sam zadovoljan jer će sav prihod od koncesije pripasti Gradu Dubrovniku jer je to prvi "lex Vlahušić" koji sam inicirao u Hrvatskom Saboru, kako se koncesija ne bi dijelila između Hrvatske, Županije i Grada nego pripala samo Gradu Dubrovniku," rekao je Vlahušić.

"Treba pozdraviti odluku DORH-a, ali i napomenuti da naredna odluka treba biti zatvaranje zidina, jer DPDS također nama koncesiju. Kako vrijedi za Excelsu, trebalo bi vrijediti za zidine. Dakle, da se i zatvore i one i da sav prihod pripada Gradu Dubrovniku," dodao je on.

"Naredni korak treba biti da koncesija za žičaru iznosi 30 posto, kao što su bile prvotne moje želje i odluke sudskog vještaka. A kad se vrate zidine Gradu, treba s novcem od zidina kupiti cijelu žičaru i Excelsu te sve ono što je za vrijeme rata i poraća prodano u bescjenje, nažalost uz pomoć nekih Dubrovčana, vratiti Gradu Dubrovniku. I Nautiku, ljetnikovac na Pilama, prostor gdje je danas Bodega... Novac za zidine bi iznosio oko 250 milijuna kuna, žičare 50 milijuna kuna. Dakle, za jednu godinu tu je 300 milijuna kuna, i od tog novca treba Dubrovčanima vratiti dubrovačko. Kako bi ispravili sve nepravde privatizacije i poratnog bogaćenja u Dubrovniku", zaključio je Andro Vlahušić.

Popularni Članci