DOBRE VIJESTI IZ DUBROVAČKE BOLNICE! Stigao moderni aparat koji će uvelike pomoći pacijentima (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Još jedan vrijedan aparat došao je u Opću bolnicu Dubrovnik. Nakon najmodernijeg mamografa koji je stigao u bolnicu prije nekoliko tjedana, bolnica je dobila i aparat za limfnu drenažu. Više o ovom pozitivnom događaju danas su na konferenciji za medije kazali zamjenik ravnatelja bolnice dr. Mario Wokaunn, saborska zastupnica Sanja Putica, voditeljica Odjela fizikalne i rehabilitacijske medicine dr. Margareta Pitlović Bačić, glavni fizioterapeut Mirsad Đanović, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić i predsjednica udruge P.I.N.K. Nives Morić.

Aparati za limfnu drenažu potrebni su za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke, koji značajno narušava kvalitetu života pacijenta. 

"Uređaj nam je vrlo koristan i koristit će nam u liječenju u prvom redu pacijentica oboljelih od karcinoma dojke, ali i ostalih pacijenata s limfademom te drugih pacijenata s karcinomima. Vrlo je koristan u smislu prevencije i liječenja različitih stanja," kazala je dr. Pitlović Bačić. 

Nešto više o aparatu kazao je i fizioterapeut Đanović. 

"Ovo je jedan od trenutno najmodernijih i tehnički najboljih aparata u liječenju limfaderma tako da će on uvelike pomoći našim pacijentima. Oni su u posljednjih 15-ak dana već mogli isprobati aparat i stigle su nevjerojatne pohvale. Svakako, aparat će i nama, fizioterapeutima, jako pomoći u radu," izjavio je Đanović. 

Sredstva za kupnju ovog aparata osigurala je grupacija Valamar Riviera d.d., te time pomogla Udruzi P.I.N.K. life u akciji prikupljanja sredstava za kupnju aparata za limfnu drenažu.

Humanitarna akcija Udruge P.I.N.K. life za kupnju aparata potrebnih za liječenje limfedema, jedne od komplikacija liječenja karcinoma dojke, započela je 1. ožujka, a ovo je peti aparat koji Udruga donira. Do sada su donirani aparati KBC-u Zagreb, Općoj bolnici Varaždin, Klinici za tumore, te KB Dubrava. U svrhu prikupljanja sredstava pokrenut je i humanitarni broj 060 994 994. Veliku ulogu je u cijeloj priči odigrala i zastupnica Putica. 

"Pozdravio bih i zahvalio saborskoj zastupnici. Da nije bilo njenog truda i njene inicijative, od ovog aparata ne bi bilo ništa. To samo pokazuje njenu ljubav prema gradu jer je ovaj aparat mogao poći negdje drugdje. Trudila se iz petnih žila da on završi baš ovdje," izjavio je dr. Wokaunn. 

"Iznimno mi je zadovoljstvo bilo sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji. Iskreno se nadam kako se nećemo zaustaviti na ovome. Nastavit ćemo i dalje te se nadam kako će aparat barem malim dijelom, u prvom redu ženama koje su oboljele od karcinoma, ali i svim drugim pacijentima kojima je potrebno, olakšati njihovo liječenje. Znamo kako naš zdravstveni sustav još uvijek nije na nekim stabilnim nogama pa su ovakve humanitarne akcije i donacije iznimno vrijedne," izjavila je Putica. 

Morić je, ispred udruge P.I.N.K., kazala kako joj je drago što je aparat stigao upravo u dubrovačku bolnicu. 

"Mi smo ovim aparatom opremili ukupno pet bolnica. Za bolnicu u Dubrovniku je inicijativa došla od Putice. S njom i osobno i u civilnom društvu dugi niz godina surađujem. Moram kazati kako dugo nisam srela osobu koja je toliko otvorena za suradnju," istaknula je te dodala kako je ovo samo početak projekata oko dubrovačke bolnice jer će udruga sigurno još donirati. 

Budin Arhanić je kazala kako je drago što je njihova grupacija imala priliku pokazati i svoj humanitarni karakter. 

"Kao kompanija smo fokusirani na turizam. Dubrovnik je jedna od naših destinacija, od ukupno šest hrvatskih u kojima poslujemo. No, u našem djelovanju nije jedino važan turizam u smislu da je gost na prvom mjestu nego su nam važni i naši zaposlenici i destinacije. Važno nam je da budemo odgovorni prema okruženju u kojem radimo i da našim djelovanjem, kroz razvoj turizma, razvijamo okruženje u kojem radimo," izjavila je. 

Inače, limfedem nastaje kao posljedica odstranjenja limfnog tkiva iz pazuha ili zračenja pazuha ili dojke što mijenja sustav limfne drenaže iz ruke, pazuha i dojke. Obično se javlja unutar dvije do tri godine nakon učinjenog liječenja. Može nastati i kao posljedica širenja maligne bolesti limfnim sustavom, ali i kao posljedica infekcije. 

Popularni Članci