DOGODINE JOŠ VIŠE NOVCA ZA IGRE Intedantici Dori Ruždjak Podolski produžuje se mandat

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: V.S.
Realizirali smo sve što smo zamislili i uspjeli smo doveti neka velika imena, rekla je intedantica Dubrovčakih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski na konferenciji za novinare održanoj uz današnje zatvaranje Dubrovačkih ljetnih igara. Inače, kako je rečeno na pressici Dori Ruždjak Podolski produžit će se mandat.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek čestitala je svima zaslužnima za realizaciju programa Igara.

- Osim što je ovo najdugovječniji hrvatski festival, sigurno je i produkcijski najkompleksniji. Nakon puno razmišljanja i prve sezone ovo je izdanje pokazalo smjer kad smo intendantici dali mandat s potrebom da se osmisli suvremeni europski festival. U promišljanju načina upravljanja festivalom, neprimjereno je da je mandat intendanta dvije godine. Odlučili smo u dogovoru s Gradom da produljimo mandat intendanta na četiri godine. Gospođi Ruždjak 31. kolovoza istječe mandat i onda ćemo ići s imenovanjem na četiri godine. To će biti dodatni poticaj Upravi festivala i Gradu. - rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Direktorica DLJI Ivana Medo Bogdanović rekla je kako su ipak za sav uspjeh novci ključni.

- Budžet je bio gotovo 20 milijuna kuna, što je 45 posto više nego prošle godine zahvaljujući prvenstveno Gradu Dubrovniku. Prihod od ulaznica je veći 45 posto nego lani, a i to je veliki vjetar u leđa. - izjavila je Medo Bogdanović.

Gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako se željelo postići da Ljetne igre budu dubrovačke, iza toga hrvatske pa međunarodne.

- One su sve to bile. Naučili smo u našem Gradu i na brojne kritike iako su ove godine bile u manjem opsegu. Dakle, Grad Dubrovnik je za 70. Igre izdvojio duplo više sredstava nego lani. Izdvojili smo više od šest milijuna kuna. A dogodine ćemo izdvojiti sedam milijuna kuna. Želimo da naše Igre napreduju i rastu i da budu personifikacija Grada. - dodao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić mišljenja je kako su "DLJi bile uspješne i dobre, primjerene ovoj obljetnici".

- Igre su ne samo kulturni događaj nego i kvalitetna dopuna turističke ponude već dugi niz godina. To su danas, to će ostati i dalje. - zaključio je Dobroslavić

Intedantica Igara Ruždjak Podolski također se zahvalila svima zaslužnima za realizaciju Igara. Također najavila je i manifestaciju Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu koja će se odrćavati kroz rujan kad će u hrvatskoj prijestolnici gostovati programi DLJI.

Tako će mladi virtuozi Šulić i Jurinić izvesti svoj festivalski program u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 15. rujna. Povodom objave istoimenog zvučnog zapisa u izdanju Dubrovačkih ljetnih igara uz potporu zaklade Caboga Stiftung, jedinstven program Glazba dubrovačkih ljetnikovaca u izvedbi Bojana Čičića, Dmitryja Sinkovskog, Pavla Zajceva, Stjepana Nodila, Manuele Marije Mitterer, Izidora Erazama Grafenauera te Tomislava Fačinija, donijet će zagrebačkoj publici nekoliko najljepših simfonija te komornu glazbu Luke Sorkočevića. Glazbeno-scensko djelo Mali princ prikazat će se u Zagrebačkom kazalištu lutaka 8. rujna. Predstava Pod balkonima, nastala po motivima istoimene zbirke novela Ranka Marinkovića, u režiji Darija Harjačeka i dramatizaciji Vedrane Klepice i redatelja predstave, zaigrat će u Zagrebačkom kazalištu mladih 13. rujna. Program Igre u Zagrebu, prigodno će 16. rujna zaključiti otvorenje izložbe fotografija Marka Ercegovića Iza Igara kojom će autor zabilježiti i zanimljiva, inače nevidljiva, zakulisna događanja iz procesa nastajanja festivala.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld kazala je kako je zadovoljna zbog ove suradnje. Na konferenciji za novinare govorio je i direktor HRT-a Kazimir Bačić, koji je pak izrazio zadovoljstvo zbog danas održane nagrade Orlando.

Popularni Članci