DONOSIMO VAM IZVORNU RIČETU! Ove godine učinite pravi, tradicionalni bakalar na bijelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan, Katija Puljizević, privatni album
Postoje razne varijacije pravljenja balkalara na bijelo, ali jedna je izvorna. Dubrovkinja Katija Puljizević za čitatelje Dubrovačkog dnevnika je pripremila originalnu ričetu pomoću koje ćete svoju obitelj, prijatelje, a i svoje vlastito nepce počastiti ukusnim bakalarom koji je neizostavan na dubrovačkim trpezama, posebno u blagdanskom razdoblju. 

- Po kila sušenog bakajara
- Po kila patata (idealno liset)
- pet, šest pica česna
- petrusin
- maslinovo uje
- sol
- papar

Bakajar namakati dva do tri dana u studenoj vodi, vodu mjenjati svaki dan.
Njegova težina će se povećat' do tri puta za to vrijeme.
Kad je omekšao, stavit ga kuhati u dvije litre vode, blago posoljene. Vrjeme kuhanja ovisi o bakajaru. Ovaj kojega danas kupujemo, norveški, ne treba više od po ure.
Jedan dio vode možete ostaviti za skuhat' pjat juhe od bakajara, a drugi dio ostavite i u njoj skuhate očišćene patate na kockice.
Očistit' bakajar od kože i drača pa ga istući u manje komade. Dodati česan i petrusin, sitno sjeckan i dolijevati maslinovim ujem, posolit' i popaprit'.
Izmjesat' dobro s vrućim kuhanim patatama.
Poklopit' po ure da se dobro skonsumaju i uživati u tom divnom tradicionalnom jelu.

Popularni Članci