DUBROVAČKI ČASNIK ZATOČEN U ŠPANJOLSKOJ S obitelji se čuje minutu ili dvije dnevno, kaucija 60 milijuna eura?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže, Goran Mratinović
Iz Sindikata pomoraca Hrvatske su krajem srpnja upozorili na sve češći problem kriminalizacije pomoraca, navodeći slučaj u španjolskoj luci Cadiz gdje je policija pritvorila dva hrvatska i ostale pomorce tegljača koji je teglio brod, a sve to radi sumnje u krijumčarenje cigareta. Jedan od dvojice pritvorenih Hrvata je pomorski časnik Nikola Tolja iz Dubrovnika, dok je drugi Ernest Pekar, kormilar iz Istre. 

Cijela operacija nazvana 'Escudo', u prijevodu štit, krenula je 24. lipnja. Tolja se nalazio na tegljaču 'Eis Vogel', uz pomorca iz Istre, tri Talijana, od kojih je jedan zapovjednik i jednog Rumunja. Tegljač je teglio brod 'Falkvac' koji nije imao posadu.

Predstavnici carine, policije i ostalih službi su se 50-ak nautičkih milja od obale Tunisa u navedenoj operaciji ukrcali oko 2.00 sati u noći gdje su našli određenu količinu cigareta. Radi se, prema određenim navodima, o šest kontejnera cigareta, u protuvrijednosti od oko 12 milijuna eura. Umjesto plovidbe prema luci Huelva, gdje se nalazi brodogradilište, pomorci su po postupku skrenuli u Cadiz u Španjolskoj gdje je pokrenuta istraga, a pomorci zadržani u zatvoru Santa Maria.

„Pomorci opovrgavaju bilo kakvu umiješanost i saznanja o krijumčarenju te navode kako su samo obavljali date dužnosti plovidbe, i u to duboko vjerujem. Zaprimili smo informacije od familija hrvatskih pomoraca te smo odmah reagirali tako da smo obavijestili Stožer za zaštitu pomoraca u Zagrebu koji objedinjuje veleposlanstvo, ambasade, ministarstva. Oni su od veleposlanstva RH u Madridu odmah zatražili da se pomorce pođe posjetiti te je to i napravljeno. Popričali su s našim pomorcima i provjerili je li sve u redu“, kazao je za Dubrovački dnevnik voditelj ureda Dubrovnik Sindikata pomoraca Hrvatske i Koordinator ITF-a za Hrvatsku Romano Perić koji je u redovnom kontaktu s familijama zatvorenih hrvatskih pomoraca.

„Kao ITF koordinator sam o slučaju obavijestio i predstavnike u Londonu. Međutim, istraga je u tijeku, ona sad već traje punih mjesec dana i na to se ne može utjecati,“ kazao je.

Prema neslužbenim informacijama, otežavajuća je okolnost činjenica kako je ljeto i vrijeme godišnjih odmora, što usporava sam proces. Oko navedenog slučaja različite informacije dolaze od različitih strana, no pretpostavlja se kako bi se u rujnu mogla donijeti konačna odluka. Također, šuška se i kako bi se kaucija mogla vrlo brzo zatražiti i platiti. Visina kaucije nije poznata, no navodno bi mogla biti vrlo visoka. Naime, ona bi mogla biti šest puta veći od vrijednosti pronađene robe, što je iznos od 60-ak milijuna eura.


Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, vlasnik broda je angažirao odvjetnika i izrazio spremnost stavljanja tegljača pod kauciju. Međutim, otežavajuća okolnost jest činjenica kako je vrijednost tegljača puno manja od iznosa kaucije koji bi mogao biti zatražen.

Inače, zatočeni pomorci navodno se čuju samo sa svojim familijama, i to po minutu ili dvije dnevno, koliko im je dopušteno. Ako im se dokaže krivnja, zatvorska kazna bi, navodno, mogla iznositi od jedne do pet godina.

Goran Mratinović

Romano Perić, Sindikat pomoraca Hrvatske, ured u Dubrovniku

Popularni Članci