DUBROVAČKI HDZ SLAVI 30. ROĐENDAN Franković: Trebalo je hrabrosti '89. osnovati ovu organizaciju! (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradska organizacija HDZ Dubrovnik danas slavi svoj 30. rođendan. Obilježavanje je počelo jutros polaganjem vijenaca na groblju Boninovo, nakon čega je uslijedila misa u Katedrali.

Zatim su se HDZ-ovci podružili u Karake, gdje je stranka i osnovana prije 30 godina te su se zajednički fotografirali ispred Katedrale.

Upravo u Karake nazočnima se obratio predsjednik GO HDZ Dubrovnik i gradonačelnik Mato Franković.

"Prije 30 godina osnovan je HDZ u Dubrovniku. U tom trenutku je ona bila sredstvo za ostvarivanje stoljetnog sna hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj domovini Hrvatskoj. Vidimo da je od tada do danas HDZ uspješno brodio brojnim izazovima. Ostvario je sve vanjsko-političke ciljeve koji su bili ključni za RH. Danas je RH slobodna i neovisna domovina pod okriljem NATO-a i u okviru EU gdje sjedimo zajedno s europskim zemljama i kreiramo zajedničku politiku," izjavio je Franković dodavši kako je potrebno prisjetiti se s poštovanjem 'svih onih koji su imali snage i hrabrosti osnovati HDZ, jer je za to tada trebalo hrabrosti'.

"Više puta smo čuli kako i kada je organiziran dubrovački HDZ, koliko je to bilo teško. Taj trenutak i čin je bio veliki čin hrabrosti tih ljudi. Nije se znalo što će biti kada dođu doma, hoće li doći po njih. HDZ je oduvijek bilo sredstvo, a cilj je bila slobodna Hrvatska. Velike hrvatske snove ostvarili su mali i skromni Hrvati koji su voljeli svoju domovinu, oni uvijek postignu državotvorne ciljeve," kazao je.

Župan Nikola Dobroslavić je čestitao obljetnicu svim članovima HDZ-a.

"Kao što je HDZ u državi činio velike stvari za hrvatski narod i državu, tako je isto i u Gradu Dubrovniku i DNŽ činio puno za napredak ove županije i grada. Danas je ova županija treća po razvijenosti u RH, a Grad je šampion turizma i mnogočega drugoga," izjavio je Dobroslavić.

Spase Prkačin koja je tada bila konobarica u Karaki svjedočila je danu kad se rađao HDZ u Dubrovniku.

"Ne smijem vam reći koliko sam stara, ali ovdje sam radila prije 30 godina. Gospari su sjeli i poslije su došli SZUP-ovci i pitali me znam li što činim, a ja sam rekla - znam, dobro sam inkasala i dobila bakšiša. Bila sam hrabra i rekla - sve za ljude, pa i ako me zatvorite," kazala je.

Obilježavanje je završilo svečanom proslavom u Kazalištu Marina Držića.

Popularni Članci