Dubrovački profesor pojasnio kako funkcionira pranje novca kroz parking

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Lucija Komaić
Veće količine ilegalno stečenog novca najčešće se trebaju 'oprati' što je po definiciji radnja putem koje se prikriva pravi izvor novca s ciljem prikazivanja kako je novac legalno stečen.

Dubrovački profesor Ivan Jelčić koji je inače gradski vijećnik DDS-a za vrijeme sjednice Gradskog vijeća jednom je rekao kako svoje studente uči kako zaraditi, ali ih informira kako i oprati novac. Za Dubrovački dnevnik Jelčić je plastično objasnio neke od načina pranja novca.

Jelčić je naglasio kako u procesu ozakonjenja ilegalno stečenog novca moraju se očekivati gubici, no prema njegovom mišljenju postoji niz načina koji su isplativi.

- Uspješnim se pokazalo pranje novca kroz poslove koji imaju veliki protok gotovine, a jako malo inventara što je važno jer se sirovine moraju pravdati što zna biti komplicirano. Najbolji su za to su parkinzi, kockarnice, kozmetički i frizerski saloni, te saloni za masažu i slično. U tim poslovima vrti se puno keš transakcija, a nema velikih troškova - kazao je Ivan Jelčić dodavši kako je po tom pitanju parking zgodan jer se treba samo kupiti zemljište i iscrtati crte, a transakcije se često obavljaju u kešu.

- Tako se može čak i legalno zaraditi, a novac se lako pere jer se pokazuje puno veći promet nego što je to stvarno - pojasnio je Jelčić spomenuvši vrijeme 80-ih u Americi kada su postojale velike količine droge što je stvaralo ogromne novce. Tada su narkodileri, dodao je on, kupovali parkinge i pisali da su mjesta stalno puna iako nije bilo auta.

- Tko može kontrolirati koliko je auta bilo? Ako policija nešto posumnja morala bi poći tamo i brojati aute i sate. Također, najpoznatiji primjer pranja novca su casina. Onaj tko želi oprati novac tako pođe i odnese na šalter određeni iznos koji želi oprati, kupi čipove, napravi đir po casinu, pojede nešto, popije i vrati se natrag i kaže ja sam pobjednik, sve sam ovo osvoji. Oni mu onda napišu ček za te iste čipove za što on plati porez i sve ostalo je legalno - prepričao je Jelčić spomenuvši i neke od starijih metoda pranja novca, a to je pronalazak država u kojima su manji porezi i 'labaviji' zakoni. Jelčić je pojasnio kako se novac na taj način pere osnivanjem kompanije i onda se na razne načine novci iznose u tu državu i kasnije pružaju usluge onima kojima se želi prebaciti novac.

Profesor Jelčić naglašava kako je danas nešto teže prati novac jer se puno transakcija obavlja putem kartica i interneta.

- Sve su to neke od ideja kako ilegalni novac kroz legalne načine vratiti u sustav. Dio se mora izgubiti, ali u jednom trenutku, kada se vrati u sustav, nemoguće je upratiti odakle su krenuli - zaključio je dubrovački profesor Ivan Jelčić.

Popularni Članci