Dubrovački turistički vodiči organiziraju besplatno vođenje u nedjelju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
DTVD se zajedno s Vodičkom sekcijom Hrvatske obrtničke komore Dubrovnik, pridružuje projektu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske 'Upoznaj svoju zemlju'.

Riječ je o projektu organiziranom uz potporu Hrvatske turističke zajednice, u sklopu kojega će se, povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, dana 14. siječnja s početkom u 12:00 sati u 40-ak hrvatskih gradova organizirati besplatna vođenja s početkom u isto vrijeme.
Ovom akcijom želi se na malo drugačiji način obilježiti Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, ukazati na važnost turističkih djelatnica/ka za međunarodni ugled Hrvatske kao i na specifičnosti baštine kao dijela nacionalnog identiteta. Ujedno se želi ukazati na važnost Pravilnika o zaštićenim vodičkim lokalitetima koji je u izradi. Zaštićeni lokaliteti će biti jedina mjesta na kojima će djelatnost turističkih vodiča i predstavljanje Hrvatske moći obavljati isključivo licencirani vodiči i vodičice.

Naime, novi Zakon o pružanju usluga u turizmu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018. godine, zaštitio je, upravo onako kako su vodiči kao struka od Ministarstva turizma tražili, vodičke lokalitete i dao isključivu ovlast licenciranim vodičima, s položenim posebnim dijelom vodičkog ispita, da obavljaju vođenje na istima.

"Stoga je važno da Ministar turizma, u Pravilniku o zaštićenim lokalitetima, uvaži prijedlog, koji su podržale TZ Grada i Županije te Grad Dubrovnik te da se sukladno tome zaštite najvažniji lokaliteti Dubrovačko-neretvanske županije. Ova akcija je osmišljenja da skrene medijsku pažnju na problematiku lokaliteta i doprinese što cjelovitijoj zaštiti", poručuju iz Uprave Društva turističkih vodiča Dubrovnik.

Okupljanje građana za dubrovačko vođenje predviđeno je u nedjelju u podne na Pilama.

Popularni Članci