DUBROVAČKO OKO SOKOLOVO 'Ponekad sudac mora biti veći mangup nego igrač koji glumi'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukić/PIXSELL
Hrvatska sportska javnost zaokupljena je Dinamovom utakmicom sa Shaktarom, koje je odigrana u srijedu u Ligi prvaka. Dinamo je ispustio prednost od 3:1 u sudačkoj nadoknadi, a trener Nenad Bjelica je osuo paljbu po VAR-u, koji je Ukrajincima dosudio penal.

Tim povodom nekadašnji dubrovački nogometni sudac Mateo Beusan razgovarao je s Jutarnjim listom, kako o VAR-u, tako i o svojoj karijeri.

1. Gosparu Mateo, prije svega da vas pitam za zdravlje. Otkako vas nema na malim ekranima, završili ste u bolnici zbog uboda kaktusa, a poslije na operaciji kralježnice. Kako je sve to prošlo?

- Znate i sami da imam bogatu zbirku od 120 kaktusa koje sam nabavljao iz cijelog svijeta. Lani sam se, čisteći jedan od njih, naboo na bodlju i poslije tu ranu inficirao zemljom u kojoj je bio mačji izmet. Ruka mi je natekla i jedva sam se spasio. Operacija kralježnice potrajala je devet sati. U kralježnici sam imao četiri pločice i šest vijaka, koji su sada izvađeni pa se napokon mogu i sagnuti.

2. Zovem vas radi stručnog mišljenja, jer ste dobro s dijagnosticirali veliku buru oko VAR-a na utakmici Dinamo - Šahtar. Tko prospe dva gola prednosti u pet minuta, razloge gubitka dva boda treba tražiti u svojim redovima. Što su sve dinamovci mogli napraviti, a sudac bi im progledao kroz prste u tih pet minuta?

- Za početak, mogli su proučiti talijansku školu zadržavanja u nogometu. To uključuje sve elemente od otezanja vratara kod ispucavanja do nabijanja lopte na tribine ili, kako se kaže, u kukuruze, zatim do padova igrača u duelima koje sami izazivaju, ali dugo leže, a drugi igrač na suprotnom kraju opada zbog umora i grčeva. Maserske ekipe ulijeću u teren i bez dozvole suca, a kada ih on udalji, onda prosvjeduje trener i ulazi u teren. Igrači se i dalje valjaju, pa maseri ulaze, a sudac će teško nadoknaditi to vrijeme kada je već dao velikih pet minuta...

3. U tom zadržavanju, igre majstori su Talijani i Španjolci. Koji su vas igrački trikovi kao suca posebno izluđivali i ostavljali bez daha u zviždaljku?

- Uz Talijane i Španjolce, i Grci. U moje doba, a vidim da to i danas primjenjuju, napadači se, kada su pred tribinom domaćina, postave tako da protivničkog igrača u duelu vuku za majicu, pa se zarotiraju i padnu, a publika vrišti, skoči na noge i traži faul iako ga nema. Tad moraš biti pametan što ćeš suditi jer znaš da nije faul, a publika ga traži. Ako se to ponovi nekoliko puta, već si u situaciji da navučeš gnjev publike i tu se vidi čvrstina i karakter suca, ali i kriterij u kojem je već trebao dati do znanja igračima što se smije, a što ne.

4. A na našim terenima?

- Nekad je to odlično koristio Miki Rapaić na sjeveru Poljuda i sve je dobro dok je igrač mangup kao što je on, obojica znate da glumi, pa mu nekad i popustiš. Na kraju krajeva, moraš biti veći mangup nego igrač, a ponekad i glumac.

5. Trener Bjelica je nazvao VAR sranjem. Koliko se VAR promijenio u ove tri godine?

- Dosta se promijenio. U početku je stvarao kaos i mnogi suci su to izbjegavali jer nisu znali što ih čeka. Ali sada ih ima malo koji su protiv njega jer su shvatili da im VAR daje drugu šansu da vide detalj u kojem su možda pogriješili, a u kasnijoj ih analizi može pokopati. Ako publika misli da je sudac pogriješio, ona mu u svakoj sljedećoj odluci zviždi, ali ako i oni vide da je donio pravu odluku, utakmica se može nastaviti bez nepotrebnih tenzija i incidenata.

Više pročitajte OVDJE.

Popularni Članci