Dubrovčani Pero Maldini i Vlaho Bogišić u Etičkom povjerenstvu za EU izbore

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Igor Kralj/ Goran Stanzl /PIXSELL
Na temelju prijedloga parlamentarne većine pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Pero Maldini, Davor Derenčinović i Jasna Omejec imenovani su članovima Etičkog povjerenstva za izbore za Europski parlament kao i na prijedlog oporbenih stranaka zastupljenih u Hrvatskom saboru Vlaho Bogišić, Goran Čular i Stanko Bruno Uršić.

Članove Povjerenstva, kao nadstranačkog tijela, na temelju prijedloga parlamentarnih stranaka, imenuje Ustavni sud iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke. U skladu sa Zakonom o izboru članova u Europski parlament, Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova. Predsjednik mu je po položaju predsjednik HAZU-a, a po tri člana predlažu parlamentarna većina i oporbene stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora.

Tako su, uz predsjednika akademika Velimira Neidhardta, u Etičko povjerenstvo imenovani Davor Derenčinović, Pero Maldini i Jasna Omejec, a na prijedlog oporbenih stranaka zastupljenih u Hrvatskom saboru imenovani su Vlaho Bogišić, Goran Čular i Stanko Bruno Uršić, piše na stranicama Sveučilišta u Dubrovniku.

Etičko povjerenstvo djeluje u prostoru Hrvatskoga  sabora. Prema zakonu, Etičko će povjerenstvo donijeti i objaviti Izborni etički kodeks, kojeg čini sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i postupku.

Popularni Članci