'BLIZU JE SVE ONO ŠTO JE ISTINSKI VOLIO' Dubrovnik dobio Ulicu maestra Đela Jusića (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: V.S.
Na prijedlog gradonačelnik Mato Franković, Hvarska ulica postal je Ulica maestra Đela Jusića.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, početkom lipnja, uputio je Odboru za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika prijedlog da se jedna od gradskih ulica imenuje po nedavno preminulom maestru što je potvrđeno na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, a danas je svečano obilježeno postavljanje natpisa.

Franković istaknuo je kako je maestro Jusić puno toga napravio za Dubrovnik.

- I u dobro i u zlu, on je bio uz Grad. Kada je bilo najteže, za vrijeme rata, došao je iz Zagreba i svjedočio stradanju Dubrovnika. Brojna djela su ostala u trajno naslijeđe i zbog toga se svi slažu da je zaslužio ulicu. Ona je na pravom mjestu: vide se Buža, vrata od Ploča, Porporela, Lokrum, zidine... i to je sve ono što je on istinski volio. Simbolika svjedoči koliko je on ovaj grad volio i poštovao - kazao je gradonačelnik Franković dodavši kako će Grad Dubrovnik snositi administrativne troškove promjene adrese stanovnika koji žive u sad već bivšoj Hvarskoj ulici.

Đelo Jusić Jr. kazao je kako njegov otac zasigurno zaslužio ovu gestu.

- Ovo je predivna gesta Grada i cijele zajednice. Ponos je proći gradom i sjetiti se njegovih melodija uz koje sam odrastao. U koji god kantun zađem, prepoznajem ga kroz glazbu i to mi stvara ponos. On je bio veliki autor koji iza sebe ostavio veliki opus i ne postoji dio glazbe u koji se on nije dotaknuo - kazao je Jusić jr.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat također je iskazao zadovoljstvo što je ulica dobila naziv po maestru Jusiću.

- Umjetnici stvaraju ovaj grad i nakon njih ostaje bogato naslijeđe. Đelova muzika odiše Dubrovnikom i svaki put kada se ona izvodi poseban je osjećaj - naznačio je Milat.

A.Č./V.S.

Popularni Članci