NAJNOVIJA SENZORSKA TEHNOLOGIJA Dubrovnik ispred svjetskih gradova u projektu Smart Parking

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: SANITAT
"Nerijetko je naš grad istaknut kao poseban i jedinstven, ali ovo je prvi put kako se doista možemo pohvaliti da smo u nečemu prvi na svijetu i najbolji na svijetu", pišu iz Sanitata Dubrovnik.

Prvi i najveći projekt Smart parkinga u svijetu, baziran na najnovijoj senzorskoj mreži i tehnologiji, implementira se proteklih mjeseci u našem gradu. Pokriva najveći broj parkirnih mjesta pod naplatom te je i svojim opsegom zaokružio cjelinu - od fizičkih parkirnih mjesta do same aplikacije putem koje će građani i turisti moći lakše do parkinga, ali i jednostavnije kupovati parkirališne karte.

Projekt Pametnog parkinga, kao izvor informacija o slobodnim parkirnim mjestima, ponajprije je u službi građana, a omogućit će:

-          Brži i jednostavniji pronalazak slobodnih parkirnih mjesta

-          Nuđenje alternativnih slobodnih parkinga

-          Pravičniju naplatu i kontrolu parkinga

-          Sustavom javnih displaya, omogućit će građanima i turistima koji ne koriste aplikacije uvid u stanje slobodnog parkinga nekoliko ulica ranije, kako bi mogli na vrijeme vidjeti raspoloživost parkirnih mjesta

-          Sustav će omogućiti različite modele plaćanja parkinga

-          Sustav će Sanitatu osigurati nove informacije kao temelj za učinkovitije upravljanje parkirnim prostorom

-          Indirektno, sustav upravljanja parkingom utjecat će na aktivni promet u Gradu i na smanjenje prometnih gužvi

Za izvođača radova odabran je Hrvatski telekom sa svojim partnerima, a vrijednost projekta je 3 milijuna kuna s održavanjem na tri godine. Parkirni sustav od 1900 senzora realizira se na NB.IoT mreži i ovo je prvi projekt u svijetu koji se radi na ovoj senzorskoj mreži i tehnologiji s ovom količinom senzora.

Tehnologija je utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže, a s obzirom da su se za ovu tehnologiju opredijelili gotovo svi veliki telekom operatori u svijetu ona je jamac standarda, a time i svih projekata koji se rade na ovoj mreži. Posebno je važno naglasiti i stupanj sigurnosti koji osigurava ova tehnologija.

Ovo nije prvi put da je u Dubrovniku započeta tema Smart parkinga, no zasigurno je jedina koja je provedena do kraja te se ponosi najmodernijom tehnologijom i najvećim obuhvatom. Grad Dubrovnik i Sanitat Dubrovnik po prvi put su donijeli odluku te su osigurana sredstva i raspisan natječaj što je rezultiralo realizacijom projekta Smart Parkinga koji u tehnološkom i mrežnom smislu počiva na najnovijoj tehnologiji.

Gradska uprava u ovom je slučaju napravila ključan iskorak u realizaciji strategije Pametnog Grada, a to je postupak formiranja tijela, unutar Grada Dubrovnika, koji ima zadatak koordinaciju i planiranje svih aktivnosti koje tehnologiju stavljaju u službu građana i učinkovitijeg upravljanja Gradom, čineći tako grad Pametnim gradom.

SANITAT DUBROVNIK d.o.o.

Popularni Članci