DUBROVNIK KAO SMART CITY Sljedeći pametni parking trebao bi se nalaziti Iza Grada (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Stručno predavanje 'Pametan Grad Dubrovnik - IoT (Internet of things) tehnologije za upravljanje resursima, funkcijama i procesima grada' održano je danas na Sveučilišnom Kampusu. 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja predavanja dodavši kako su Dubrovčani oduvijek koristili nove tehnologije i ostvarivali napretke.

"Lijepo je biti prepoznat kao pametan grad, no smatramo kako je pred nama još puno posla oko dosezanja smart city statusa. Dubrovnik je uvijek bio pametan grad kroz svoju povijest, što je i dokazivao. To se kroz povijest izmjenjivalo i došli smo do trenutka kad je izuzetno važno koristiti moderne tehnologije kako bi se poboljšao standard življenja naših građana i uvjeti boravka posjetitelja. U tom smjeru i radimo," izjavila je.

Spomenula je i pojedine projekte koji su dio smart city strategije.

"Imamo brojače posjetitelja koji na šest lokacija u povijesnoj jezgri prate ulaske i izlaske posjetitelja u realnom vremenu. Tako u svakom trenutku možemo znati koliko je ljudi u staroj gradskoj jezgri. Tu je još i projekt Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e koji se bavi disperzijom posjetitelja koji su korisnici Dubrovnik Carda. Naime, kroz aplikaciju Dubrovnik Carda se na smartphone šalju obavijesti o novim odredištima unutar gradske jezgre ili u neposrednoj blizini koja će tim gostima pružiti određeni turistički doživljaj ili sadržaj kako bi se smanjila koncentracija u samom centru stare gradske jezgre. Također, tu je i projekt koji se bavi upravo brojačima posjetitelja te će se, na osnovu podataka prikupljenih od strane brojača, izraditi strategija. Cilj je da se pametna tehnologija pametno i koristi," kazala je.

Zamjenica gradonačelnika podsjetila je kako se intenzivno radi i po pitanju pametnog parkinga na području Grada te kazala gdje bi se mogao nalaziti sljedeći.

"Jedan primjer smo mogli vidjeti u Gružu, a sljedeći bi mogao biti parking na području Iza Grada gdje će se na isti način signalizacijom obavještavati korisnike o broju slobodnih mjesta. Projekt je u fazi izrade i nije dovršen do kraja," izjavila je Tepšić.

Stručni skup organizirala je  Hrvatska komora arhitekata, Područni odbor Dubrovnik u suradnji s tvrtkama Raafourty d.d. i Robert Bosch d.o.o. s ciljem doprinosa razvoju Dubrovnika kao pametnog grada.

Popularni Članci