Dubrovnik uvodi jedinstven geografski informacijski sustav s prostorno-planskim podacima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Projekt ''Izrada ortofoto snimka administrativnog područja Grada Dubrovnika'', kao nadogradnja i dopuna postojećem sustavu Geografsko-informacijskog sustava Grada Dubrovnika novijim i preciznijim snimkama, koji upravo kreće u izradu, predstavljen je gradonačelniku i pročelnicima Grada Dubrovnika.

Novi, unaprijeđeni sustav olakšat će građanima dostupnost informacija i komunikaciju s gradskom upravom. U preglednicima će se moći, između ostalog, naći svi prostorno-planski podaci, od katastra, do ulica, kućnih brojeva, GUP-a i planova nižeg reda, uz nove mogućnosti pregleda, 3D prikaze i modernizaciju čitavog sustava. Ovako sveobuhvatan sustav i na razini na kojoj će biti nakon poboljšanja na kojem se radi, u Hrvatskoj će imati jedino Grad Dubrovnik.

Geografski informacijski sustav (GIS) je sustav za upravljanje prostornim podacima, a za potrebe projekta njegovog poboljšanja i modernizacije obavit će se avionsko snimanje cijelog administrativnog područja Grada Dubrovnika, te snimak dronom užeg urbanog područja Grada.

Ugovor za izradu ovog posla potpisan je s tvrtkom GDi  d.o.o. Vrijednost projekta iznosi 1.556.175,10 kuna s PDV om, a rok za izradu je osam mjeseci.

Projekt će se odvijati u sedam faza od kojih će prva biti snimanje dronom u prvoj polovici studenog, a druga avio-snimanje u drugoj polovici studenog. Treća faza obuhvaća izradu 3D web preglednika za potrebe prikaza navedenih snimaka u 3 dimenzije. Sljedeće četiri faze obuhvaćaju izradu objekata (nivo detaljnosti 2), izradu mesh modela iz snimaka napravljenih dronom te završetak cjelokupnog projekta prikaza ortofoto snimaka u GIS-u Grada Dubrovnika. Završetak projekta planiran je najkasnije u svibnju 2019.

Također su prezentirane aplikacije, rješenja i vizualizacije kao cjelovit sustav koji službenici Grada Dubrovnika koriste u svakodnevnom radu (interni sustav), kao i portali usmjereni građanima te strateški planovi za budući razvoj i modernizaciju GIS-a.

Portalima koji su usmjereni građanima može se pristupiti na adresama https://www.dubrovnik.hr/VisiosBasic/ i https://www.dubrovnik.hr/GIS (napomena: do završetka nadogradnje sustava potrebno je koristiti Internet Explorer ili stariji od v42. Mozilla Firefox).

Popularni Članci