DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU Revitalizacija dubrovačkog nasljeđa hrane

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradskoj razvojnoj agenciji DURA i Udruzi Kinookus odobrena su sredstva fonda Central Europe za trogodišnji projekt “Slow Food Centralna Europa: kultura, baština, identitet i hrana”.

 Projekt, čiji je nositelj Slow Food, a partneri Grad Venecija, Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu (Italija), Turistička zajednica Južne Moravije, Slow Food Brno (Republika Češka), Grad Krakov, odjel za promociju i turizam(Poljska), Slow Food Poljskai Grad Kecskemet(Mađarska) za cilj ima  osposobiti lokalne aktere da pristupom,koji kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost,vrednuju nematerijalno nasljeđe hrane. Suradnjom pet gradova vrijedne spomeničke baštine Centralne Europe, stvorit će se prenosivi model vrednovanja tradicijske hrane, pasmina i sjemena, tradicijskih tehnika prerade, folklora, kulturnog krajolika i prirodnih resursa koji hrane i povezuju gradsko stanovništvo i ruralne zajednice.

 

Gradska razvojna agencija DURA i Udruga Kinookus kroz projekt će postaviti temelje za dugoročno i strateško vrednovanje nasljeđa hrane Dubrovačke Republike, s ciljem njegova oživljavanja u kontekstu suvremenih dinamika i aktualnih potreba svakodnevnog života. Zajedničkom akcijom gradske uprave, lokalnih i regionalnih institucija, nevladinih organizacija, kulturnih i obrazovnih institucija, proizvođača i građana, nematerijalna gastro baština dobit će svoje zasluženo mjesto na trpezama, u dućanima, muzejima i kuhinjama, ali i u svijesti, pričama i govoru lokalne zajednice. 

Popularni Članci