EKOLOZI ZABRINUTI Zbog 'Igre prijestolja' ugrožene ribe iz fontane u parku Gradac?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Na više lokacija u Dubrovniku danas započinje snimanje serije 'Igra prijestolja,' koje će trajati do 20. rujna. U tijeku su pripreme na lokacijama na Belvederu i Parku Gradac, dok se današnja snimanja odvijaju u Trstenom.

Što se tiče lokacije u Parku Gradac, između ostaloga, u tijeku su radovi na transformaciji postojeće fontane za potrebe snimanja, koja dobiva potpuno novi izgled. Dubrovački ekolozi, koje predvodi predsjednica Zelenog foruma Jadranka Šimunović, ovom su prilikom posjetili Park Gradac zbog dojave kako su ovi radovi ugrozili ribe i kornjače koje tu žive.

Brojni građani koji redovno posjećuju Park Gradac tvrde kako u fontani više nema onoliko riba koliko ih je ranije bilo i boje se što će se na kraju dogoditi, jer kad počne snimanje, građani uopće neće smjeti ni pristupiti setu. Poznato je kako je HBO-u u Dubrovniku sve dozvoljeno, a za potrebe snimanja serije uvijek su im dostupne sve gradske tvrtke, čije usluge koriste, kao i lokacije koje zažele. 

'Zabrinuti smo jer znamo što se dogodilo na Lokrumu, gdje samostan nakon snimanja serije Game of Thrones nije vraćen u prvobitno stanje,' rekla je za Dubrovački dnevnik Jadranka Šimunović.
Nedvojbeno je kako je serija 'Game of Thrones' svojevrsna promidžba Dubrovnika, no ne smije se zaboraviti kako je i Dubrovnik zaslužan za popularnost serije. I to upravo zbog svoje ljepote, arhitekture i kulturne baštine, koja nema cijenu i koju nitko nema pravo devastirati.

Nadamo se kako snimanje serije u ovom slučaju neće završiti kao i na Lokrumu te da neće biti ugrožen životinjski svijet u fontani u Parku Gradac. Do tada, građani se mole za strpljenje čak i službeno iz Grada Dubrovnika: 

'Kako je većina lokacija van stare gradske jezgre nadamo se da se zivot građana i posjetitelja neće znacajno poremetiti. Počele su intenzivnije pripreme lokacija na Belvederu i Parku Gradac te se mole građani za razumijevanje. Ukoliko bilo tko od stanara u neposrednoj blizini ovih lokacija ima problema sa parkingom, upućujemo ih da se obrate članovima produkcijske ekipe na ove dvije lokacije.' – navode iz Grad Dubrovnika. 

Dodajmo kako je lokacije na kojima se odvija snimanje serije lako prepoznati i u prometu, gdje su uz postojeće prometne znakove (međunarodno prepoznatljive) postavljeni i oni posebni, rozi, za tim HBO –a , kako bi se lakše snašli u 'velegradu' poput Dubrovnika.
 

Popularni Članci