Europski festival turizma i strategije svaku drugu godinu u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić boravio je u posjetu prijateljskom gradu Rueil-Malmaisonu gdje je od 4. do 6. lipnja održan 1. Europski festival turizma i strategije. Riječ je o zajedničkom projektu pokrenutom upravo na inicijativu gradonačelnika dvaju gradova prijatelja. Festival će se svake godine naizmjenice održavati u Rueil-Malmaisonu i Dubrovniku, a Dubrovnik će pokroviteljstvo festivala dobiti u 2016, 2018. i 2020. godini, te dalje svake druge.

U organizaciju drugog izdanja festivala Dubrovnik će uključiti Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture, ali i Vladu Republike Francuske.

Kako je otkrio gradonačelnik Vlahušić, tema 2. Festivala turizma i strategije bit će "Izazovi kulturnog turizma u Europi". Točan termin održavanja još nije definiran, ali sigurno je da će to biti u predsezoni – krajem travnja ili početkom svibnja 2016. 

"Organizacija festivala plod je višegodišnje dobre suradnje gradova, a upravo adresiranjem izazova želimo dalje raditi na jačanju kulturnog turizma u svjetlu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, ali definiranju ravnoteže između turizma, kulture i baštinskog naslijeđa", rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić. 

Festival se sastoji od profesionalnog dijela i dijela otvorenog za javnost. Tijekom profesionalnog dijela festivala naglasak je na razgovorima između aktera europskog turizma i ocjenjivanja najboljih strategija promocije turizma prema unaprijed zadanim kriterijima. Od hrvatskih gradova u Rueil-Malmaionu predstavili su se Zadar i Zagreb. Ukupno, na festivalu je sudjelovalo 30 gradova iz 20 država poput Španjolske, Portugala, Italije, Poljske, Njemačke, Cipra, Grčke, Malte, Latvije, Estonije, Mađarske i Rusije. 

Gosti 1. Festivala turizma i strategije bili su i hrvatski veleposlanik u Francuskoj i stalni predstavnik pri UNESCO-u Ivo Goldstein i direktorica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Danijela Mihalić Đurica. 
Žirijem je predsjedala poznata francuska glumica Elsa Zylberstein. 

Tijekom trajanja festivala gradonačelnik Andro Vlahušić održao je sastanke s delegacijom Saint Tropeza i gradonačelnikom finskog turističkog grada Rovaniemi Eskom Lotvonenom. Gradonačelnik glavnog grada Laponije poznatog i kao dom Djeda Mraza ponudio je pomoć pri organizaciji ovogodišnjeg Zimskog festivala. 

Popularni Članci