KREĆE PROJEKT 'SMART PARKINGA' Dubrovnik vodeći grad, evo o čemu se radi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: AH
Dubrovnik će uskoro postati vodeći grad u korištenju Smart tehnologije i to u sektoru parkinga.

Sveobuhvatnim projektom vrijednim preko 3 milijuna kuna tvrtka Sanitat će obuhvatiti sva parkirališta u vlasništvu Grada postavljanjem ukupno 1.912 senzora, koji će biti povezani s aplikacijom dostupnom za mobilne uređaje.

Putem pametne aplikacije građani će imati uvid u raspoloživost slobodnih mjesta po zonama, plaćanju povlaštenih i drugih parkirnih karata, ali i brojne druge mogućnosti koje će nuditi u samoj aplikaciji.

Sam projekt izuzetno je zahtijevan, te je poseban izazov bio pronaći odgovarajući model po kojem će se raditi zbog zahtjevnih uvjeta, koje mi u Dubrovniku imamo. Realizacijom ovog projekta Dubrovnik će postati jedini u cijelosti pokriven grad smart parking tehnologijom kao i grad s najvećim brojem parkirnih mjesta pod naplatom koja su obuhvaćena ovim projektom.

Za potrebe ugradnje Smart parking senzora i ocrtavanje parkirališnih mjesta bit će potrebna i suradnja građana.

Parkirališna mjesta će se ocrtavati dan prije postavljanja senzora u večernjim satima (od 22:00 do 10 sati sljedećeg dana) do kada bi trebali biti postavljeni i senzori, a već od 18:00 sati će građani pojedinih zona biti pozvani i zamoljeni da izmjeste svoje automobile u tom periodu. Dnevno će se postavljati po 50 (pedeset)  senzora, kako bi što manje opterećivali dostupna mjesta za građane.

Ocrtavanje parkirališta i postavljanje senzora provodit će se od 15. travnja do 13. lipnja po sljedećem rasporedu:

..

..

..

"Napominjemo da je terminski plan okviran, budući izvođenje radova ovisi o vremenskim prilikama. Cilj Smart parking projekta je podići razinu pružanja parkirališnih usluga na jedan visoki nivo svjetskih razmjera te ponuditi našim građanima cjelovitu uslugu koju pruža moderna tehnologija. Unaprijed molimo sugrađane za strpljenje i suradnju," poručili su iz Sanitata.



Popularni Članci