FRANKOVIĆ O GUP-U: U izmjene krećemo u travnju, a prijedlozi Muppet show oporbe su zakonski neutemeljeni (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Gradonačelnik Mato Franković danas je održao konferenciju za medije na temu izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika tijekom koje je kazao kako bi u navedeno trebalo krenuti u travnju te objasnio samu proceduru. Iako će cijeli proces trajati od 10 do 12 mjeseci, Franković navodi kako je riječ o žurnoj proceduri s obzirom da je, sukladno zakonskim mogućnostima, brže nije moguće provesti. Najavio je kako će se izmjenama i dopunama GUP-a unijeti mjera po pitanju katnosti i izgrađenosti u Gradu. 

"Postavlja se logično pitanje zašto do danas nismo započeli s dopunama i izmjenama GUP-a. O ovome sam više puta govorio, pa i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Kao što znate, u posljednje dvije godine u procesu je bilo definiranje pa onda i donošenje same buffer zone koja je usvojena od strane UNESCO-a. Nakon toga je započela izrada konzervatorske podloge od strane Ministarstva kulture na temelju koje će se modificirati uvjeti gradnje unutar buffer zone koja obuhvaća gotovo cijelo područje užeg dijela grada, osim Montovjerne i dijela Lapada. Čim se dovrši navedeni proces, Grad će pokrenuti izmjene i dopune Grada, a očekujemo kako će se spomenuti proces dovršiti u travnju i da će tada Grad moći pokrenuti izmjene i dopune Grada," izjavio je Franković. 

Osvrnuo se i na prozivke od strane oporbenih vijećnika, prije svega iz opcija KLGB Srđ je Grad, Most i SDP koji su na navedenu temu poslali niz priopćenja za javnost. Kako kaže Franković, njihovi su prijedlozi zakonski neutemeljeni. 

"Naša oporba se prije 10-ak dana sjetila kako bi trebalo mijenjati GUP. Meni se čini kao da su spavali na ušima prilikom izglasavanja proračuna za 2019. godinu jer jedna od stavki je bilo osiguravanje sredstava za izmjene i dopune Grada. Kad sva priopćenja grupiramo na jedno mjesto, možemo kazati kako je njihov prijedlog sljedeći: uvođenje moratorija te ukidanje GUP-a. Kad ih pročitate, 'na prvu' izgledaju kao dva sjajna prijedloga, no to i nije baš tako. Prije mjesec dana našu oporbu sam nazvao Muppet showom, a postoji i razlog za to. Ljudi su potpuno neozbiljni i predlažu nešto što zakonski nije moguće ni utemeljeno. Što se tiče moratorija, donošenjem Zakona o prostornom uređenju koji je na snazi od 1. siječnja 2014. godine, više ne postoji takva mogućnost. O tome sam više puta govorio na Gradskom vijeću prilikom iščekivanja buffer zone. Kad smo htjeli uvesti moratorij, upozoreni smo kako takvo nešto nije moguće. To samo pokazuje koliko se radi o neozbiljnim likovima željnima jednodnevne slave. Nadalje, ukidanje GUP-a nije nešto što se donosi preko noći. Ukidanje GUP-a je procedura koja traje 10 mjeseci; jednako dugo koliko izmjene i dopune te donošenje novog GUP-a Grada. Ako pokrenete ukidanje GUP-a, ništa nije zaustavljeno, i dalje se izdaju građevinske dozvole. Dakle, cilj treba biti donošenje novog GUP-a," izjavio je Franković te pojasnio što bi se dogodilo ako bi se GUP ukinuo. 

"Iza ukidanja bi trebalo donijeti novi GUP. Može li se išta graditi iza toga u ovom Gradu? Ne može. Je li se pitao što bi bilo s aglomeracijom koja je vrijedna preko 600 milijuna kuna, za koju smo morali ishodovati lokacijske dozvole, ali ne, još uvijek, i dobiti građevinsku dozvolu jer je riječ o velikom projektu koji bi, u tom slučaju, propao," izjavio je Franković. Važeći GUP Grada je nazvao lošim, no dodao je kako ni on ni sadašnja gradska uprava za to ne snose nikakvu odgovornost jer ga nisu donosili niti o njemu raspravljali, ali je njihovo nasljeđe te moraju 'poštovati dokumente koje su naslijedili, ma koliko se s njima ne slagali'. 

Cijelu konferenciju za medije pogledajte u videozapisu. 

Popularni Članci