GAŠENJE U PONOĆ ILI CJELONOĆNI TULUM? Dubrovčani se izjasnili dokad bi voljeli da svira glazba na otvorenom, donosimo detalje

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Na zahtjev Grada Dubrovnika, agencija Ipsos plus obavila je istraživanje koje je pokazalo što Dubrovčani misle o tome do kojih sati bi se trebala puštati glazba na otvorenom i trebaju li postojati vremenska ograničenja. 

Istraživanje je provedeno putem telefona od 15. do 18. srpnja, ispitano je 679 Dubrovčana slučajnim odabirom (od čega 81 iz povijesne jezgre, a 598 iz ostalih dijelova grada), a većina njih, točnije 55,4 posto, smatra kako vremensko ograničenje za puštanje glazbe na otvorenom treba postojati. S druge strane, 44,5 posto graađna smatra kako vremensko ograničenje do kojih se pušta glazba na otvorenom ne bi trebalo postojati. 

Po pitanju sati kada bi se glazba na otvorenom trebala gasiti, većina građana odgovorila je kako bi to trebalo biti u ponoć. Upravo je to ograničenje s kojim bi se složilo 56,3 posto građana povijesne jezgre i 29,7 posto građana iz drugih dijelova grada. S gašenjem glazbe na otvorenom u 23:00 sati slaže se oko 12 posto stanovnika povijesne jezgre, a isto toliko i stanovnika ostalih dijelova grada. Za gašenje glazbe u 23:30 sati založilo bi se tek tri posto građana iz ostalih dijelova grada i 17,2 posto stanovnika povijesne jezgre, dok se s gašenjem u ponoć i po' slaže po jedan posto i jednih i drugih. S gašenjem na uru po ponoća složilo bi se 21,6 posto građana iz ostatka grada i 4,7 posto stanovnika povijesne jezgre. Tek 1,6 posto žitelja povijesne jezgre bi je gasilo u 2:00 sati te 12,8 posto građana iz ostalih dijelova grada.

Njih 3,4 posto bi je gasilo i nakon tog perioda, a to je opcija koju nije odabrao nitko tko živi unutar zidina. Glazbu na otvorenom od 17:00 do 22:00 sati bi gasilo oko četiri posto građana, kako onih koji žive u povijesnoj jezgri, tako i onih koji žive u ostatku grada. 

Ukupno gledano, najviše ispitanika odlučilo se za varijantu gašenja glazbe na otvorenom u periodu između 23:30 i ponoć i po', i to njih 70,3 posto. Od ukupnog uzorka, žene čine 54, a muškarci 66 posto. 

Vrijedi spomenuti kako većinu ispitanog uzorka čine osobe od 60 godina i više koje u pravilu nemaju naviku izlaska u kafiće i klubove, u postotku od 33 posto ukupnog broja ispitanih. Osobe u dobi od 45 do 59 godina čine 27 posto ukupnog broja ispitanika, potom slijede osobe od 30 do 44 godine (26 posto), dok je najmanje ispitanika onih u dobi od 29 godina, ujedno i onih koji najčešće uživaju u noćnom životu. Također, vrijedi spomenuti i kako 27 posto ispitanika ne ostvaruje prihode od turizma. 

Popularni Članci