GDJE PRESTAJE LOGIKA, POČINJU HEP I DOMOUPRAVA Naplata struje u zgradi u Mokošici zbunila stanare

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ilustracija
Nije stvar novaca već čudne matematike, govori za Dubrovačke dnevnik stanovnik jedne zgrade u Mokošici koji je razočaran, kako navodi, nepravednim načinom naplate zajedničke struje koji provodi Domouprava.

Stanar zgrade u Mokošici, čiji su podaci poznati redakciji, odlučio je za Dubrovački dnevnik ispričati situaciji u kojoj se našao. Naime, svi stanovnici zgrade obvezni su plaćati zajedničku struju za trošak lifta i rasvjete u stubištu. Ranije je naplatu tih troškova radio HEP putem svojih računa što je i logično jer oni isporučuju struju, a građani njima plaćaju za tu uslugu. Nakon izvjesnih komplikacija došlo je do promjene pa je HEP prestao to naplaćivati, a stanovnici su bili prinuđeni sami riješiti taj problem.

Dosjetili su se kako bi Domouprava mogla obavljati naplatu jer nitko od stanara nije htio preuzeti odgovornost na sebe i prikupljati novce od svih pojedinačno.

- Domouprava je podigla iznos pričuve za troškove zajedničke struje, ali to su napravili na nepravedan način podizanjem pričuve pa mi koji imamo veće stanove plaćamo više od onih koji imaju manje. To jednostavno nije pošteno jer taj trošak mora biti podijeljen ravnomjerno na sve – kazao je stanar te zgrade u Mokošici dodavši kako naprimjer on živi u stanu od 80 kvadrata i plaća više od susjeda koji živi u stanu od 50 kvadrata. Zbog takvog načina naplate žalio se i predstavniku stanara koji je organizirao sastanak, no demokratskim glasovanjem došli su do zaključka kako većina podržava upravo takvu naplatu. Većinu su naravno činili stanari manjih stanova kojima je ovo nepravedno plaćanje dobro došlo da malo uštede.

- Kakve veze ima kvadratura stana s potrošnjom zajedničke struje? – zapitao se naš čitatelj koji se Domoupravi žalio zbog toga. Ona je naime uputio kritiku i tražio da se izjasne zašto jednostavno ne mogu naplaćivati jednak iznos kao što je to bilo i ranije. Također, ne odobrava i to što unaprijed stižu uplatnice pa tako korisnici moraju platiti račune, a struju još nisi ni potrošili.

- Ranije smo struju plaćali 50 kuna za šest mjeseci, a sad je pričuva podignuta za skoro 17 kuna mjesečno i plaćamo preko 150 kuna, dok je onim s manjim stanovima dobro. To nije pošteno i mora se prekinuti. Matematika i logika im očito nikako ne idu dobro – zaključio je za Dubrovački dnevnik ogorčeni stanar zgrade u Mokošici.

A.Čakić

Popularni Članci