DOBRO UŠTIMANI KOMEDIJAŠI Kako su Srđevci 'spasili' sterilnu generalnu probu otvaranja 69. Dubrovačkih ljetnih igara

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
Točno u ponoć, u ponedjeljek, je održana generalna proba  otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara.

Generalna proba inače je poseban trenutak za Dubrovčane koji u velikom broju pohode ovaj događaj za koji su specifična negodovanja, provociranja i dobacivanja kao svojevrsna kritika vodstvu Igara. Ove godine, noć pred otvaranje 69. Dubrovačkih ljetnih igara, tribine su bile ispunjenje, a publika je skoro po živahno pratila cjelokupni scenarij. Bio je tu poneki povik glumcima da bi pred sami kraj atmosfera dostigla vrhunac uletom članova građanske inicijative Srđ je naš.

Riječ je o zanimljivom performansu koji je izgledao savršeno tempiran i uklopljen u sam scenarij otvaranja tako da su mnogi pomislili kako je riječ o originalnoj zamisli redatelja. Naime, iz dvije plastične kante, u trenutku pjesme, dvije djevojke s majicama na kojima je pisalo 'Sakupljači golf loptica' prosule su golf loptice po Stradunu gdje su glumci i plesači izvodili posljednju točku. U istom trenutku, ekipa iz zadnjeg reda s velike tribine obučena također u majice sličnih parola podigla je već više otrcane transparente vezane za golf park na Srđu s prozivkama župana Nikole Dobroslavića.

Tako su srđevci, kao izvorni dobro uštimani komedijaši, ali i meštri od parola, tijekom generalne probe, svoje slogane prosuli upravo poput golf loptica na Stradunu usput ogrebavši se za besplatni trenutak slave. Na prvu, moglo bi se reći kako su zapravo spasili sami dio pučke tradicije jer su održali život i stvorili žamor u publici koja je već godinama nijemo pratila generalne probe. No, u drugu ruku, sagledavajući njihov čin, izazvali su perverzan oblik medijske senzacije jer su skrenuli fokus s kulture na područje koje je najpopularnije i najjeftinije kritizirati - politiku.

Takav scenarij najviše je odgovarao novom vodstvu Igara koji su otvaranje, ali i cijeli program zamislili, ma što god im to značilo, "u skladu s novim smjernicama festivala koji želi raditi na razvoju publike".

Otvaranje, sudeći prema generalnoj probi, bit će sterilno i politički korektno, bez ikakvog odstupanja pa samim time i zamjeranja publici. Zbog svega navedenog, ali i događaja koji su nastali, kreatori ovogodišnjeg programa Dubrovačkih ljetnih igara mogu zadovoljno trljati ruke jer nitko ih nije niti očešao. Sve bilo na svome mjestu, uz pregršt očekivanih trenutaka, pokoju šalu na račun turizma, a bilo je i 'bockanja' popularne serije Game of Thrones.

Ljudi će vjerojatno, s kave na kavu, pričati kako je otvaranje Igara izvrsno - tu je Linđo, odlična koreografija studenata Akademije dramske umjetnosti, nastup člana legendarnih Dubrovačkih trubadura - Lučija, pojava kneza iz Konavala i zezancija s 'domaćom' isforsiranog govora glumicom Natašom Dangubić, uz Zagrebačku filharmoniju i četiri zbora te podizanje barjaka Libertasa. No, najbolje od svega iz scenarija, pričat će ljudi, bile su one male bijele loptice koje se rasuše po Stradunu dok su članovi ansambla veselo skakutali s građanima.

Scenarist i redatelj ovogodišnjeg otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara je Saša Božić. Novo vodstvo Igara čine Božić kao pomoćnik za dramski program, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini, pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te na čelu cijelog tima intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Popularni Članci