GRAD POSLUŠAO PULS GRAĐANA Većina bankomata ide u prošlost, neposlušni će plaćati globu od 300 tisuća kuna mjesečno!

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovački vijećnici na sjednici Gradskog vijeća usvojili su izmjene izmjene i dopunae Odluke o komunalnom redu, a s kojom bi trebalo odzvoniti bankomatima u povijesnoj jezgri ukoliko vlasnici ne ishode odobrenje konzervatora.

Izmjene i dopune je predstavio gradonačelnik Mato Franković koji je kazao kako će tako biti zabranjenopostavljanje bankomata kao i drugih uređaja te reklamnih ormarića, ali i dakle kako će se postojeći bankomati morati ukloniti kroz 30 dana.

- Odluku smo iskomunicirali s Ministarstvom kulture i s našim pravnicima. Kako će se postupati? Nakon usvajanja izmjena, redarstvo izlazi na teren i svima koji imaju bankomate tražit će da predoče suglasnost konzervatora. Ukoliko takvu suglasnost navedene pravne osobe ne posjeduju, redarstvo izdaje rješenje i daje rok od 30 dana za dobivanje suglasnosti ili će u protivnom morati ukloniti bankomate iz prostora. Grad Dubrovnik, odnosno komunalno redsarstvo ne može uklanjati iz vlasničkih prostora, ali nakon isteka od 30 dana redarstvo  počinje pisati kazne. Kazna iznosi 10 tisuća kuna po pravnoj osobi i dvije tisuće kuna odgovornoj osobi. Kazne će se pisati svaki dan jer to zakon dozvoljava pa ćemo vidjeti je li odgovara bilo kome da dobije 300 tisuća kuna kazne. - naveo je Franković.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica govorio je o "lokalnoj ksenofobiji".

- Na svojoj sam koži sam nešto osjetio kad sam počeo upozoravati na devastaciju – neki koji sebi daju za pravo da su jedini koji vole grad, bili su na nekim listama građanskih opcija. Oni sami ne da nisu razumjeli što sam govorio, nego imaju recimo imaju plastične persijane, a meni oduzimaju pravo da sam dijete Grada. Samo zato što sam vlasnika Violete posjetio da je doveo plastiku i sve živo narušio. Očekivao sam podršku od onih koji se deklariraju kao ljudi koji vole grad, no njihova mržnja prema meni što sam bio HDZ-ovac je bila veća od zabrinutosti zbog devastacije. Kao čovjek sam bio razočaran, kao političar sam navikao na sve. - rekao je Potrebica.

Vijećnik DDS-a Ivan Jelčić kazao je kako je sve počelo lani od Zaklade Blaga djela, na čijim prostorima su niknuli bankomati. Dodao je kako su oni pogurali i ove privatne tvrtke s bankomatima, objasnivši kako "Nikola Obuljen kaže da oni imaju odobrenje, ali ako su radili po zakonu, nisu u skladu s povijesnom baštinom Dubrovnika".

Njemu je odgovorio Maro Kristić, inače član Upravnog vijeća Blagih dijela. Naveo je kako tu odluku nije donio ovaj saziv Upravnog vijeća Zaklade.

Srđevac Nikša Selmani rekao je kako je Grad Dubrovnik imao alate da se bankomati maknu već ranije temeljem odluke o reklamiranju. Kazao je i kako "konzervatori unaotoč velikim ovlastima očigledno nemaju moć da provode svoje odluke".

Potrebica mu je odgovorio da se tu radi i o pitanju htijenja konzervatora.

- Hrvatskoj je potrebno ono što ima Italija, a to je gradska policija. Bila bi to jaka gradska služba, oni ne bi radili kaznena djela, ali bi radili sve bitno Gradu Dubrovniku pa bi mi provodili ove ovlasti zaštite sukladno smjernicama konzervatora. Sad su naše ruke formalno vezane i to je teško objasniti građanima. - zaključio je Potrebica.

Selmaniju je odgovorio i Franković, koji je kazao da nije istina da je Grad mogao nešto napraviti, dodavši je u studenome prošle godine izdano prvo rješenje oko reklamiranja, ali da sad ova odluka proširuje ovlasti.

Popularni Članci