GRADNJA U HVARSKOJ ULICI Tomislav Šanta: Investitor vjerojatno radi bez dozvole, Investitor: Obitelj Šanta skriva svoju sramotu

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Uništene su nam pločice, ulazna vrata, investitor to nije htio popraviti već smo platili o svom trošku, rekao je Tomislav Šanta koji je danas održao konferenciju za novinere ispred svoje kuće u Hvarskoj ulici na temu, kako kaže, "po svoj prilici bespravne gradnje koja se odvija u njegovom susjedstvu".

- Doslovno smo tri mjeseca preskakali preko zida jer nismo mogli otvoriti vrata. - govori Šanta.

- Mi ovdje kao zaštićenoi najmoprimci živimo već 80 godina. Sumnjamo da je građevinska dozvola nepravilna. Ona datira iz 1998. godine, a na njoj piše da se radi o rekonstrukciji spremišta u poslovni prostor. Ali, oni su sve srušili i grade novi objeket. Ako dozvola i vrijedi to ne može biti sukladno dozvoli. Osim toga, ugrožavaju susjede te imam potvrdu da su krivi za uništavanje susjednih čestica zemlje. Uz sve to gradilište nije pravilno označeno. Tu nema ploče već stoji papir A4. - dodao je Šanta.

Dodaje kako se gradnja nastavlja unatoč svemu tome.

- Osobno sam sam prijavljivao stvar građevinskoj inspekciji, ministarstvima graditeljstva, kulture i uprave, tražio sam reviziju građevinske dozvoče. Ministarstvo graditeljstva je tražilo od dubrovačkog odjela za izdavanje dozvola je trebao u roku od osam dana dostaviti svoje podatke Ministarstvu graditeljstva, ali to nisu napravili. Pisao sam požurnicu za revizijom, Ministarstvo je ponovo tražilo podatke, ne znam jesu li oni više isporučeni. Ako dozvola vrijedi, onda vrijedi. Ali, po svim zakonitostima ona ne može vrijediti. - objasnio je Šanta.

- Investitor je Mia Rešetar, ali to sve vodi njen otac Mario, a on inače ima problema sa susjedima. Navodno su mu u Konavoskoj ulici radnike gađali narančama. - zaključio je Šanta.

Inače, konferencija za novinare održana je u organizaciji dubrovačkog Živog zida. Njegov predsjednik Hrvoje Kukuljica kazao je da je strašno što "čovjek mora iznositi svoju priču novinarima umjesto da institucije rade svoj posao". 

INVESTITOR: OBITELJ ŠANTA SKRIVA SVOJU SRAMOTU

Mario Rešetar je za Dubrovački dnevnik izjavio kako se sve radi prema odobrenjima nadležnih insittucija. On je redakciji dostavio dokumente iz kojih je razvidno kako građevinska inspekcija traži da se zidovi saniraju. 

- Prema dokumentima je vidljivo da imamo obezu po rješenju građevinske inspekcije od 4. siječnja da u roku od osam dana saniramo zidove okarakterizirane kao opasne po život sto nam je onemoguceno od obitelji Šanta iako je vlasnik Dominikanski samostan odobrio postavljanje zastitne mreže oko spornih zidova. - rekao je Rešetar.

- Zbog toga smo prava tražili putem suda koji je donio rješenje kojim izričito upozorava obitelj Šanta da prestanu sa ometanjem radova te omoguće zastitu gradilišta oko spornih zidova sto oni i dalje nisu ispoštovali. Naprotiv u tom su momentu postavili željeznu konstrukciju sa sturom da onemoguce provođenje svih gore navedenih akata. - objasnio je.

- Kao sto se vidi sad je nemoguće montirati prozore koji su na tom mjestu bili prije 1968. godine. Sve aktivnosti obitelji Šanta da se lokacija što manje uoči (tj. kuća u kojoj su zakupoprimci od Dominikanskog samostana) logični su iz samo jednog razloga, da sakriju svoju sramotu jer su bez znanja vlasnika Dominikanskog samostana bespravno izgradili na crkvenoj zemlji apartman koji iznajmljuju više godina kao dnevni najam preko Booking com. za više od 1000 kuna dnevno, a kamenu kuću u kojoj su zaštićeni najmoprimci plaćaju manje od 200kn mjesečno. - naveo je Rešetar.

Popularni Članci