Gradonačelnik Franković ima rješenje za veliki broj taksija u Dubrovniku: Pokrećemo inicijativu za izmjenom Zakona!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Pokrećemo inicijativu za izmjenom Zakona za kojeg jasno možemo reći da nije donio kvalitetniju uslugu kao ni bolje cijene za građane, napisao je na svom Facebook profilu dubrovački gradonačelnik Mato Franković osvrnuvši se tako na novi zakon o cestovnom prijevozu kojim je uvedena liberalizacija autotaksi tržišta.

"Prilikom izglasavanja novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu isticao sam da ćemo imati problem. Iz Ubera su me pokušali demantirati pa su čak četvrtkom i subotom skidali taxi oznake. Vidimo da je i u New Yorku slična situacija. Smatram da jedinice lokalne samouprave trebaju kontrolirati broj izvršitelja auto taxi prijevoza na svom području", napisao je Franković koji je inače često kritizirao novi zakon smatravši kako je upravo on uzrok velikih gužvi u prometu i kaosa koji se za vrijeme turističke sezone često stvara na dubrovačkim ulicama.

Franković je uz objavu na Facebooku podijelio članak o tome kako New York neće godinu dana izdavati dozvole taksistima Ubera. Tako je New York prvi veliki američki grad koji je uveo ograničenje u sklopu paketa mjera koji uključuje i utvrđivanje minimalne plaće za vozače.

"Paket mjera, kojem se protive svi veći pružatelji usluga vožnje po principu dijeljenja ekonomije, usmjeren je na smanjenje prometnih gužvi i podizanje plaća vozačima u razdoblju ogromnog rasta uporabe vozila za najam", donosi N1 te dodaju kako je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio naznačio da će ova akcija zaustaviti priljev automobila koji pridonose zagušenju na ulicama i kočenju prometa.

Inače, gradonačelnik Mato Franković kada je u ožujku službeno posjetio SAD susreo se s Bryanom Grimaldijem, predstavnikom tvrtke NYC & Company specijaliziranom upravo za destinacijski marketing te su razgovarali o velikom priljevu gostiju u destinaciji. Na sastanku se razgovaralo i o novim tehnologijama poput platformi UBER koji predstavlja izazove u vođenju i upravljanju destinacijom.

Franković je posebno bio oduševljen kako New York dozvoljava poslovanje UBER-a, ali se za svako vozilo mora ishoditi licenca koju izdaje gradska uprava dok je broj vozača strogo limitiran.

Zbog sve težeg stanja na dubrovačkim prometnicama, posebno u ljetnom periodu, za očekivati je kako će Franković povući konkretne poteze po pitanju rješenja ovog problema na koji često upozorava.

A.Č.

Popularni Članci