PODRŽALI PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA Gradsko vijeće želi uskratiti sredstva PK Jug dok uprava ne podnese ostavku (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: GM, G.M., Goran Mratinović
Sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, 27. po redu u ovom sazivu, održana je danas u Velikoj vijećnici, a tijek pogledajte na videu DD TV-a ili pročitajte u tekstualnom obliku. Vijećnici su za rad dobili nove tablete te je hrpa papirologije pošla u povijest. 

TIJEK SJEDNICE

22. Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Grada Dubrovnika.

Dobitnici Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo su dugogodišnji predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan Marinko Mikulandra i posthumno fotoreporter Milo Kovač.

Dobitnici godišnjih nagrada su Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku, novinari Mario Bukvić i Boris Njavro, Željan Konsuo i talijanski odvjetnik Cristiano Pambianchi, promotor dubrovačke umjetnosti i kulture čime su se obistinila prethodna pisanja Dubrovačkog dnevnika

21. Ostavka Pava Jančića u Upravnom vijeću Domu Marina Držića, umjesto njega je Emilio Puljizević.

20. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na tekst obvezujućeg okvirnog sporazuma na razdoblje od četiri godine za opskrbu električnom energijom.

19. Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje športskih priredbi od značaja za Grad Dubrovnik u 2020. godini - usvojeno

18. Prijedlog zaključka o dodjeli suglasnosti za postavljanje spomenika sa spomen pločom za poginule i nestale u pomorskoj nesreći kod otoka Šipana. - usvojeno

17. Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 1315 k.o. Gruž, površine 27 m2 i 8 m2. - usvojen

16.  Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre. - usvojeno

15. Prijedlog programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Dubrovnik u 2020. godini. - usvojen

14. Prijedlog programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - usvojen

13. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Financijskog izvješća o radu Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika za 2019. godinu. - usvojen

12.  Prijedlog programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2020. godinu - usvojen

18:04 Mato Franković: Izvješće od policije je ukazalo da je to bilo do 2018. godine, a mi smo 2016. godine odlučili da se neće ponavljati. Ne možemo osuditi ni Dubrovački savez športova jer nisu kontrolirali. Kriva je poruka ako im ne uskratimo sredstva jer mora se poslati poruka. Ne treba biti veliki policajac ni sudac. Znate kako to bude kad treba ići na sud, bolest... Predlažem da Savez odluči o uskraćivanju sredstava, a mi ćemo kasnije to odlučiti. Trebali bi se očitati o trošenju novaca. Mi ne nalažemo nego predlažemo sukladno zakonu o sportu. 

18:01 Marko Potrebica: Podupirem promišljanja gradonačelnika na onu odluku o uskraćivanju sredstava jer ga sigurno roditelji kontaktiraju. Važno je da uskladimo zakon. Trebali bi kao Gradsko vijeće učiniti što možemo. Podržavam gradonačelnika da donesemo takvu odluku kako bi takvoj praksi stali na kraj. Ako imamo moć da uskratimo sredstva, mišljenje Olimpijskog odbora je da se pazi na etičnost. Samo me strah da ne bi bili suci prije formalne presude.

17:55 Jadran Barač: Dobro da je da se što više djeca bavi sportom. Nema diskriminacija po dijelovima gradova i svi klubovi koji se financiraju novcima od grada trebaju biti za sve građane.

17:54 Blaž Pezo: Najmanje što je moglo biti učinjeno je da se uložilo tri milijuna kuna za dvoranu u Mokošici. Politički rad u sportu nije osobona promocija nego davanje svoga vremena i angažmana.

17:48 Marko Potrebica: Postoji jasna distinkcija kad se govori o politici i sportu. Ima nas dosta koji smo iz sporta došli u politiku, ja sam u VK Neptun obnašao funkciju prije nego sam postao član HDZ-a.

17:47 Mato Franković: Hvala što ste primijetili da je započeo ciklus. Dvorana u Gospinom polju bit će za borilačke sportove i bit će predana na upravljanje Sportskim objektima, to nije samo za jedan klub. 

17:44 Jadran Barač: Politika se treba kompletno maknuti iz svih uprava klubova, ona služi kao samopromocija, a nikako doprinosi struci i razvoju sporta. Svaki sportski objekt koji Grad obnavlja, od dvorane u Mokošici, dvorane Gladijatori... U Dubrovniku djeluju borilački sportovi i mislim da visokovrijednu infrastrukturu trebamo pod jednakim vrijednostima ustupiti svima, nije dobro da jedna grupacija polaže prava.

17:38 Mato Franković: Govorim o godinama prije toga, to je bio period od 2012 do 2018. godine. Ne govorim da postoji sumnja da će nešto biti u ovoj godini nego je to činjenica koja nije moralna. Ja bih da se glasa o mome prijedlogu jer to je javni novac. Znamo stav roditelja i to vrlo uspješne djece. Ne može se javnim novcem raditi što vas je volja.

17:38 Vido Bogdanović: Ne želim nikoga okrivljivati. Čudi me da se o ovome nije pričalo na prethodnoj točki.

17:35 Mato Franković: Olako prelazimo preko nekih stvari. Prije mjesec dana PU je obavijestila javnost kako je podignuta kaznena prijava protiv predjesnika PK Jug za oštećenje kluba od 1,3 milijuna kuna. Ne vraćam se u prošlost, ali ne mogu se ne sjetiti činjenice kako je cijeli mandat obilježen presudama, kaznenim prijavama... Predsjednik kluba je bio aktivan u kampanji Vlahušića i to govori kako se upravljalo javnim novcem. Unatoč činjenici da je protiv nekoga podignuta kaznena prijava, niti predsjednik i uprava nisu podnijeli ostavke nego kao da se ništa ne događa. Unatoč tome mi emo dati novce PK Jug. Djeca ostvaruju odlične rezultate, ali netko izvlači novce bagerom. Predlažem da se da preporuka savezu da se ustegnu sretstva u potpunosti dok uprava ne podnese ostavku i dok se ne izabere novo vodstvo. Nije normalno da se pravimo ludi. Ovdje neće biti žrtve djeca ni treneri. Nadam se da će cjelokupna uprava podnijeti ostavku.

11. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2019. godinu.

10.  Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

9. Prijedlog programa javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

8. Prijedlog mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

15:49 Katarina Doršner: Radi čega se teško pronalaze ustanove u kojima bi socijalni radnik trebao odraditi staž? Budući da se često ljudi kad se dogodi nesreća pitaju imamo li dovoljno socijalnih radnika? 

7. Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - usvojeno

15:40 Tatjana Šimac Bonačić: Bilo je oko 140 prijava i vjerujem da su se članovi kulturnih vijeća dobro naradili. Bilo bi dobro da znamo koji su odbijeni i koji nisu odradili program od prošle godine. Trebalo bi povećati razinu samofinanciranja i raditi na tome. Kulturna kritika je jedan od uobičajenih načina mjerenja kvalitete.

15:36 Jadran Barač: Podnijelo smo tužbu za utvrđenje ništetnosti ugovora.

 15:36 Mato Franković: Brač se druži s čovjekom koji je nepravomoćno osuđen a prigovara predsjednici druženje s Bandićem.

15:35 Jadran Barač: Bilo bi dobro da dio novca ima i Zavod za obnovu a ne samo DPDS.

15:28 Katarina Doršner: Pohvalila bih Zavod za obnovu Dubrovnika, mislim da je jako dobra sanacija pločnika.

6. Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra. - usvojeno

5. Uvođenje ultra light kartice za Libertas - usvojeno

15:19 Mato Franković: Vozač više neće biti blagajnik, moći će se kupiti kartice za više sati.

15:14 Vido Bogdanović: Libertas je ključni problem za rješavanje gužvi u prometu. Jedan od problema je naplata karti. Elektronika nam nudi brojne mogućnosti. Treba štp prije uvesti plaćanje debitnim karticama, a u svijetu sve više se plaća mobiteljima. To je važno za strance jer njima olakšava. 

15:13 Ante Vojvodić: Sve ovisi o memoriji. U daljnoj budućnosti ćemo voditi računa o tome, idemo krenuti s manjim koracima pa kasnije konkretnije.

15:12 Ivan Jelčić: Prigradski promet zarati veliki iznos novaca. Hoće li te kartice biti punjive?

15:11 Ante Vojvodić: Ovaj sustav će podržavati plaćanje karticama i to je uvod u to.

15:09 Marko Potrebica: Hoćemo li moći plaćati debitnim karticama?

15:07 Anto Vojnović: Odustaje se od žutih poništivača nego bi to bile ultra light kartice, one bi bile kao pokazi. Imat ćemo isti sustav naplate u gradskom i prigradskom prometu. Sve košta nešto manje od tri milijuna kuna. 

4. Prijedlog odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.

14:57 Tatjana Šimac Bonačić: Uvijek sam imala kućne ljubimce i to je obteljski član. Što se tiče smrti, ja sam svoga psa kremirala.

14:56 Miho Obradović: Mislim da će ovo ostati mrtvo slovo na papiru. Fali nam komunalnih redara. 

14:52 Maro Kristić: Bilo bi dobro da imamo azil i ekipirano komunalno redarstvo. Mislim da nemamo niti jedno od to dvoje. Imamo redarstvo koje se brine o svojim problemima i obimnom poslu. Vezano za opasne pse, postoji evidencija kod veterinara, a grad je zaboravio sve čipirane pse uvezati. 

14:51 Pročelnik Uršić: Imamo ugovor s veterinarskoj stanicom na Grudi i to nije problem jer zbrinjavamo lešine jedino je problem ako se prijavi da je uginula životinja onda treba platiti. Događa se svašta ali bilo bi dobro da se izgradi i malo groblje za ljubimce u sklopu skloništa.

14:50 Ivan Maslać: Što se događa kad kućni ljubimci uginu? Nije mi jasan način zbrinjavanja. Postoje dvije opcije - napraviti nešto neprimjereno ili ritual.

14:0 Rikard Rossetti: Ne slažem se s time da te kučak treba prvo ugristi da ga se proglasi opasnim. Trebalo bi odrediti koji pas mora nositi brnjicu i to treba biti u zakonu. Što se tiče kazni, ja sam vidio da je jedan pas obavio nuždu na šetnici i vlasnica mu kaže e da znaš to ti neću očistiti. Drugi gradovi u Europi, Beč ima sklonište kao i Dubrovnik. U Šibeniku je njih oko 50. Sve mora imati mjere, i mora se definirati koliko sklonište može primiti. 

14:01 Marina Vučković Matić: Namjera je dobra, ali mi bode oči da je diskriminacija neodgovornih vlasnika zakamuflirana. Dok je Željko Raguž bio zamjenik gradonačelnik i on je to apelirao. Beč je naprimjer uveo edukaciju za vlasnike pasa. Što se tiče sterilizacije, to je obiteljska odluka. Komunalni redari ne rade svoj posao. Problem je veliki pasa jer se oni koji imaju male pse ne usude dovoditi ih tamo. 

13:58 Krešimir Marković: Jako je važna ova odluka. Za imati kućnog ljubimca treba poznavati kulturu. Prevladava prilična nekultura jer nije u redu držati psa i ne brinuti o njemu. Gdje je pravo životinja, npr. haskija koji žive u ovom ambijentu a to nije za njih prirodno? 

13:56 Ivan Jelčić: Koliko se upotrebljava park u Mokošici za pse? Podržavam ovu odluku i kazne.

13:51 Marko Potrebica: Često svi pričaju kako vole životinje, a ne govori se o neodgovornim vlasnicima. Ova odluka je dobra, ali sam skeptičan kako će se provesti. Neki ljudi teroriziraju zgradu i okoliš jer je zapušteno tamo gdje hrane mačke. U ovom prijedlogu piše sve piše, ali ne znam kako će biti u praksi.

13:49 Nikša Selmani: Bilo bi dobro da gradonačenik i dalje ostane osoba koja će određivati gdje je koje hranilište. 

13:44 Emilio Puljizević: Dao sam si malo truda pa sam pogledao pravilnik o tome što je to opasan pas. To nije pas koji je zaklao mačku ili napravi štetu u vozilu. To je pas koji je napao vas ili drugog psa. To stoji u zakonu. Ovo je veliki posao. Dobar početak bi bio da se napravi popis vlasnika opasnih pasa, a zna se koji su to. Popis se može dobiti od veterinara i policije. Ovlasti su velike komunalnih redara i skoro pa su izjednačene s ovlastima policije.

3.   Prijedlog odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika - prihvaćeno

13:36 Mato Franković: Provodimo redovitu uknjižbu ceste i nastavljamo aktivno to raditi, to je dugotrajan postupak, ali važan. Nećemo izgubiti to pravo, samo moramo nastaviti s radom. Kad nam se pojavi suspektna situacija, to sudovi rješavaju u našu korist. Imali smo problematičnu situaciju s cestom koja je vodila do pročistača, nju su koristili i građani tako da je sud stao na našu stranu, a ne onih koji su blokirali projekt.  

VIJEĆNIČKA PITANJA:

13:15 Mato Franković: Grad ne može utjecati na tržište. Mi ćemo u budućnosti paziti kome ćemo davati svoje nekretnine i mislim da bi to trebali raditi kao zaklada Blaga djela. Život je u gradu, može i bolje i na toem ćemo raditi.

13:14 Rikard Rossettii: Pitaju građani koji žive u povijesnoj jezgri mogu li otkupiti svoje prostore povoljnije kao što je DPDS?

13:11 Vido Bogdanović: Transparentsnost otklanja sve sumnnje. Spomenuli ste niz ljudi i upravo zbog toga - tek kad se ostvari potpuna trasparentnost spriječi se mogućunst greške.

13:08 Mato Franković: Ne sjećam se da ste tražili podatke. Prilikom objave svake vijesti, što god mi radili, točno objavimo koliko to košta. To često naiđe na osudu. Gledam komentare ljudi koji pišu kako je nešto moglo jeftinije. Sve to je opravdano, ali nemamo razloga skrivati. Sve ćemo vam dostaviti, sve ima svoj ugovor, trškovnik, nadzornom inženjera... Ljudi odgovaraju sukladno zakonu, a ja sam krajnji klik koji kaže u redu je izvršeno je. Što se tiče praćenja proračuna, zapeo nam je cijeli sustavi i slažem se da treba ići što prije. Bjelovar je jedini grad,a nadam se da ćemo i mi. Visoka transparentnost je ključna.

13:06 Vido Bogdanović: U kampanji ste najavili kako ćete omogućiti praćenje prometa proračuna u realnom vremenu. Hoće li to početi? Pozdravljamo ulaganja i poboljšanja u gradu, ali ponekad se postavi pitanje koliko to košta. Koliko košta uređenje famoznog trga kod igrališta u Lapadu? Je li treba ponovno napraviti troškovnik? Molim vas da nam dostavite uređenje ambulante u Mokošici i prostor GK Montovjerna. Znamo gdje živimo i zbog toga smo oprezni.

12:58 Franković: Imamo pravo reći što mislim kao osoba koja ima jednu ruku u Turističkom vijeću. Ne vidim tu ništa sporno. Turističko vijeće u sebi sadrži samo jednu osobu politički imenovanu, a to sam ja. Sve ostale osobe predstavljaju turističku struku, a Hrnić je izabrana jednoglasno. Ako se ne pokaže dovoljno dobra, Turističko vijeće je može promijeniti.
Što se tiče dugova agencije u kojoj je radila, agencija nema dugova osim sporova koji su u tijeku, to se ne može onda smatrati dugovima, a dio tih sporova je riješen. Ona nije bila predsjednica Uprave ni direktorica. Njen otac jest bio, no otac je otac, a ona je ona. Guliver je u vlasništvu TUI-ja.

12:56 Miho Obradović (HNS) upitao je Frankovića smatra li kako je u redu što je Ani Hrnić dao podršku prije kraja natječaja za direktoricu TZ-a, i je li Guliver podmirio dugovanje prema Gradu.

12:53 Marina Vučković Matić (HNS) je postavila pitanje oko kriterija za stanove za mlade obitelji.

Franković: Što se tiče kriterija za stanove za mlade, i za POS i za sufinanciranje prve nekretnine, kroz idućih par dana će biti  i jedno i drugo stavljeno na javno savjetovanje. Iza toga idemo na Gradsko vijeće i ovdje ćemo napraviti tematsku sjednicu isključivo s ciljem utvrđivanja najboljih kriterija.

12:47 Franković: Grabovicu treba zatvoriti. Imamo informaciju kako nećemo moći prelaziti državnu granicu. Ministarstvo se očitovalo. Samo pitanje prijevoza otpada preko granice povlači još niz pitanja, kad se u to zapetljamo, to sigurno nećemo vidjeti. U prvoj fazi, nakon zatvaranja Grabovice, morat ćemo odvoziti otpadom specijaliziranim trajektima koji će odvoziti otpad na drugu lokaciju. Imamo dvije lokacije koje su registrirane.

Dobio sam i ja primjedbu oko Andrije Hebranga te radimo potrebne predradnje.

12:43 Tatjana Šimac Bonačić (SDP) je postavila pitanje oko zatvaranja Grabovice.

Drugo pitanje se tiče Ulice Andrije Hebranga u kojoj nema nijednog parkirnog mjesta za OSI.

12:34 Franković: Nazvati nekoga lokalnacionalistom, pitanje je što misliti pod tim. Voljeti svoj grad, domovinu to je u redu, no pitanje je na što je on mislio. No, mi ćemo biti normalni i zadržat ćemo dostojanstvo.

Što se tiče prozivke bivšeg gradonačelnika koji se nije nikome stavio na raspolaganje tijekom Domovinskog rata, ali  i u bolnici uslijed nedostatka liječnika, on je mislio valjda da će i oni koji su 15 dana bili u ratu dobiti stan, kao da mu je ovo dosad malo. Do proljeća 2021. godine ćemo u potpunosti riješiti pitanje Nuncijate i stanova u Mokošici.

12:31 Blaž Pezo (HDZ): Predsjednik dubrovačkog SDP-a je HDZ-ovce nazvao lokalnacionalistima. Kako komentirate taj govor mržnje?

Najpoznatiji dubrovački saborski umirovljenik nedavno vas je prozvao da ste 43 stana oteli HRVI.

12:27 Franković: Usvojili smo Strategiju sporta te stoji da do 2025. godine treba izgraditi jednu multifunkcionalnu dvoranu. Došla je inicijativa od Hrvatskog rukometnog saveza jesmo li zainteresirani za izgradnju jedne sportske dvorane, rekli su nam da se uklapa u njihove interese te da idemo zajedno u to. No, bez obzira na njih idemo u taj projekt, a ako i oni uđu u to, taj će se projekt brže i kvalitetnije napraviti. Znamo prednosti i mane, znamo koje su nam potrebe i znamo kako ćemo ići u to.

12:26 Gordan Špero (HDZ): Nakon najave da bi Hrvatska mogla postati domaćin svjetskog rukometnog prvenstva, jedna od mogućnost je bila da Dubrovnik bude domaćin. Treba nam dvorana, kako bi se financirala, hoće li to biti dobitak ili proračunski teret?

12:18 Franković: Pokrenuli smo izgradnju sustava kanalizacijske mreže u Štikovici, prostor je potpuno devastiran pa je teže riješiti problem parkiranja.

Što se tiče Vrbice, manji način devastacije, ali i dalje prisutan. Potpisao sam ugovor s Hrvatskim cestama, očekujemo raspisivanje natječaja, a onda izgradnju od strane Hrvatskih cesta za rekonstrukciju.

Što se tiče skupa građana, ovo je drugi skup i poslat ćemo mjesnim odborima i gradskom kotarima dopis da organiziraju skupove, to je dobro i dobro je čuti kritiku.

Što se tiče apartmana, podržavam intenciju građana povijesne jezgre, no nemoguće se ne može napraviti. Moj prijedlog je taj da Ministarstvo turizma napravi nekoliko kategorija mogućnosti iznajmljivanja. Prva kategorija bi bila za one koji su na paušali. Ako osoba xy živi u kući, a u toj kući u kojoj živi ima prostor, apartman i ako se bavi tom djelatnošću, njoj treba omogućiti paušal. Svima koji se bave tom djelatnosti, a ne žive, moramo reći da se vrate i budu gospodarstvenici, onda se plaća PDV.

Radimo na pretovarnoj zoni, to nije jednostavan projekt, ostalo što treba ljudima u Gradu treba omogućiti. 

12:14 Kristić: Štikovica je postala Divlji Zapad gdje jači tlači. Samo ću podsjetiti kako se ništa posebno nije dogodilo kako bi se popravilo stanje.

No, ovaj put ću o Lozici, otpad se odlaže na odlagalištu koje nije sigurno, roditelji se moraju pomoliti prije nego s djecom ne prijeđu put, nemaju autobusu stanicu, dječje igralište…

Na GK Grad se govorilo o zabrani otvaranja apartmana onima koji nisu iz Grada, no mnoge zgrade su tako spašene od propadanja u Gradu. Zanimaju me realne stvari, vaučeri za odvod otpada, namještaja, rješavanje pretovarne stanice?

12:04 Franković: Može se reći da su se stekli svi preduvjeti za početak gradnje Doma umirovljenika u Gružu, napravili smo istraživanje tržišta da vidimo kolika je cijena izgradnje i opremanja. U veljači ćemo započeti postupak javne nabave, a gradnja bi krenula u svibnju i trajati godinu dana. Za dom ispod bolnice nas očekuje ponovljena javna nabava. Ako sve bude u redu, glavni projekt bismo mogli imati do kraja godine, a u 2021. bi trebala početi gradnja drugog doma umirovljenika.

Što se tiče plastike, podržavam ideju da se pridružimo gradovima koji se protiv toga bore. U budućnosti moramo napustiti praksu piti vodu iz ovih boca, nego nuditi bokale s vodom koja je sada čista i pitka 365 dana u godini.

12:03 Katarina Doršner (HDZ) je uputila pitanje oko plastike i Doma umirovljenika u Gružu.

11:53 Franković na pitanje Iva Lučića (HDZ) oko aglomeracije: Jedan dio projekta je počeo, sad se provodi evaluacija samog projekta vrijednog gotovo 900 milijuna kuna s PDV-om. Iznos je povećan jer su se u međuvremenu promijenile tržišne cijene.

Što se tiče šetnice Orsule, postojale su neke ideje, pa i oko ceste, no tamo imamo puno problema oko padanja stijena pa moramo sagledati sve skupa.

11:49 Franković: Za Lapadsku obalu, i jednu i drugu fazu, postoji građevinska dozvola. Grad se aktivno priprema za natječaj u kojem će se prijaviti za financiranje projekta europskim novcima. U listopadu ove godine bi moglo početi građenje. Aktivno radimo i na trećoj i četvrtoj fazi.

Što se tiče grijanja, to je bilo u manjem opsegu, nije da u potpunosti nije funkcioniralo, ali je bilo stanovitih problema koje rješavamo.

11:49 Dolores Lujić (Most) postavila je pitanje oko projekta rekonstrukcije Lapadske obale  te komentar na navode kako u jednoj dubrovačkoj osnovnoj školi 15-ak dana nije bilo grijanja.

11:45 Franković: Radovi su se dobro zahuktali, nakon rješavanja određenih problema, ide jako dobro i zadovoljni smo tijekom radova. Očekujemo završetak radova početkom 2021. godine. Iduće godine za Festu sv. Vlaha bi bilo idealno kad bismo otvorili cestu. U 2021. godini bismo park and ride sustav trebali dovršiti. To je preduvjet za širenje grada na Pobrežje.

Što se tiče terminala u Gružu, smatram ga strateškim projektom koji mora ostati u rukama građana. Ne možemo dopustiti da netko drugi njime upravlja. Umalo nam se to dogodilo, da je pošao u ruke tursko-francuskog konzorcija. Jedino prirodno je da njime upravljaju Lučka uprava i Luka Dubrovnik. 

11:44 Ivan Maslać (HDZ): Prvo pitanje, cesta od mosta do Pobrežja, kako napreduju radovi?

Drugo pitanje, terminal u Gružu, zna li se kad će krenuti realizacija projekta i poslovni model?

11:43 Franković: Radi se o županijskoj upravi, kao i luke, ja ne mogu davati informacije o tome jer bih mogao biti kažnjen od strane regulatorne agencije, no čini se kako je sve u redu.

11:42 Ivan Jelčić (DDS): Koji je status koncesije za crpku na Batahovini, informirani smo kako postoje nepravilnosti.

11:39 Franković: Zamjena ograde je bila potreba, prema utvrđenom stanju ograde nije se nalazila u dobrom stanju. Slažemo se kako se bana Jelačića nalazi u lošem stanju, uzurpirana je od strane privatnika, nema adekvatan kolnik, sve je u lošem stanju, radimo jedan projekt kojim bismo regulirali i dio pješačkih staza i voznu traku. 

Što se tiče parking mjesta, taj odgovor ćete dobiti od direktora Studentskog centra, ja sam za to zainteresiran, da građani Grada mogu ući u parking s karticama. Sanirat ćemo Ulicu Vlatka Mačeka u kojoj nitko dugo nije prstom mrdnuo. 

11:37 Barač: Možete li pojasniti zamjenu 460 metara pješačke ograde u Ulici kneza Branimira koja je bila u adekvatnom stanju naspram Ulice brana Josipa Jelačića koja je raskopana, nema nogostup ni ogradu?

Drugo pitanje, za korisnike novog studentskog doma bit će osigurano 170 mjesta. Može li se dio tog parkinga ustupiti stanarima Čokolina, Peytona i sl?

11:34 Mato Franković (gradonačelnik, HDZ): Provodi se geodetsko snimanje za potrebe izrade UPU-a, kao i maritivna i krajobrazna studija.

Što se tiče D8, projekt je napravljen, Hrvatske ceste rade izradu HIA-e, kad to bude dovršeno steći će se uvjeti za ishođenje potvrde na glavni projekt i građevinske dozvole. Paralelno razvijamo i projekt i nove ceste s kojom bi se riješio jedan pothodnik. Stvari su krenule s mrtve točke.

11:33 Emilijo Puljizević (HDZ): Prvo pitanje s područja Zatona, svaki dan dobivam po jedan poziv. U tijeku je izmjera cijelog obalnog područja i stanovnici su zabrinuti, uvijek sumnjaju da nije zadiranje u vezove, micanje vezova. O kakvoj je izmjeri riječ?

Drugo pitanje, zanima me koliko smo se odmakli u projektu rekonstrukcije ceste od mosta do ulaska na raskrižje na Ilijinoj Glavici?

Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

11:18 Jadran Barač (SDP): Vijećnička pitanja je moguće izostaviti ili prebaciti jedino jednoglasnom odlukom vijećnika. Vladajući su nekoliko puta ovo pregazili. Drugi amandman se tiče samih odgovora na vijećnička pitanja, a obuhvaća smanjenje vremena trajanja, s četiri na dvije minute u odnosu na predsjedajućega. Nije opravdano da predstavnik izvršne vlasti ima pravo na dvostruko više vremena na odgovor.

11:17 Potrebica: Amandmani Barača su obuhvatili točke dnevnog reda koje nismo mijenjali ovom odlukom pa su oni tehnički nevaljani.

11:16 Nada Medović (pročelnica) je kazala kako će se papirologija koristiti u iznimnim slučajevima, a glasuje se putem tableta na sjednici.

11:16 Marko Potrebica (predsjednik GV, HDZ): Dostavljen je amandman Jadrana Barača. Zamolit ću Nadu Medović da nas upozna s točkom, cilj je izmjena prilagodba sustava.

11:13 Dnevni red je nadopunjen  točkom koja se tiče davanja suglasnosti Libertasu za kredit  na pet godina za financiranje nadogradnje sustava naplate karata te dvjema točkama koje se tiču razrješenja člana Upravnog vijeća Doma Marina Držića i novog imenovanja.  

D n e v n i  r e d

1.    Vijećnička pitanja.

2.    Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

3.    Prijedlog odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika.

4.    Prijedlog odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.

5.    Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra.

6.    Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

7.    Prijedlog mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

8.    Prijedlog programa javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

9.    Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

10.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2019. godinu.

11.  Prijedlog programa javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2020. godinu

12.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju Financijskog izvješća o radu Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika za 2019. godinu.

13.  Prijedlog programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

14.  Prijedlog programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Dubrovnik u 2020. godini.

15.  Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre.

16.  Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 1315 k.o. Gruž, površine 27 m2 i 8 m2.

17.  Prijedlog zaključka o dodjeli suglasnosti za postavljanje spomenika sa spomen pločom za poginule i nestale u pomorskoj nesreći kod otoka Šipana.

18.  Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje športskih priredbi od značaja za Grad Dubrovnik u 2020. godini.

19.  Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na tekst obvezujućeg okvirnog sporazuma na razdoblje od četiri godine za opskrbu električnom energijom.

20.  Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Grada Dubrovnika.

Popularni Članci