HOTELIJERI NA OKUPU: Rasla je prosječna plaća, radnika ima, zadovoljni predsezonom (FOTO)

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: Goran Mratinović
Sjednica Strukovne grupe hotelijera održala se u hotelu Villa Dubrovnik.  

Razgovaralo se o ostvarenom turističkom prometu, očekivanjima u sezoni i operativnim izazovima hotelijeria u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Željko Miletić predsjednik strukovne grupe hotelijera pri Županijskoj komori Dubrovnik kazao je kako je predsezona bila odlična, ali zahtjevna.

"Dosta zahtjevnija i teža nego prošle godine, čini mi se iz iskustva da prodaja ide teže nego lani, ali ipak ide. Borba je za ovaj sedmi i osmi mjesec, a dio devetog i desetog stoji vrlo dobro. Imamo izazov u glavnoj sezoni, a Dubrovnik više definitivno zna raditi i gleda maksimizirati svoje prihode. Što se tiče radne snage, spremni smo dočekali sezonu tako da su izazovi odnosno problemi manji nego što su bili. Očekujemo uspješnu sezonu," komentirao je Miletić te smatra da bi sve operativno bilo lakše kada bi se smanjili nameti poput PDV-a. Nikolina Trojić ispred Županijske komore iznijela je rezultate i statističke podatke.

Prema statističkim podacima u 2018. DNŽ je posjetilo osam posto više turista, a broj noćenja je rastao za četiri posto. Najveće povećanje je imalo Dubrovačko primorje sa petnaest posto više ostvarenih noćenja u odnosu na prošlu godinu.

U Gradu Dubrovniku hotelski smještaj u 2018. ostvario je 54 psoto svih noćenja dok je privatni smještaj ostvario udio od 44 posto, a kampovi 2 posto.

Zanimljivo je primjetiti da je prosječna neto plaća po zaposlenom rasla za četiri posto i na razini županije i grada. Osim toga, rasla je i cijena noćenja - na razini županije sedam posto, a grada šest.

Trojić prema iznesenim podacima zaključuje da se hotelijeri Dubrovačko-neretvanske županije pozitivno poslovali jer se povećala cijena noćenja, prosječna plaća kao i prosječna iskorištenost kapaciteta.

Sjednici je prisustvovala nova direktorica Sektora za turizam HGK Ana Klarić koja je kazala kako je teško prikupiti sve podatke te se složila da je argument za smanjenje PDV-a težak kad se priča o velikoj dobiti. 

"Puno je važnih informacija, gosti iz Velike Britanije su u gradu Dubrovniku najveći, a analize su rađene i na nivou Europe, a potrebno je komentirati i situaciju s Brexitom u tom kontekstu," zaključila je Klarić. 

Popularni Članci