„Hrvati su u BiH 'zakinutiji' u odnosu na ostale konstitutivne narode“

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico po prvi put je posjetio Dubrovnik ističući kako je za njega, ali i za Dubrovčane, 19. ožujka veoma važan datum.

„Sretan sam što sam u Dubrovniku i ovo je prvi put da ga posjećujem otkad obnašam svoju službu. Međutim, za to postoji i poseban razlog. Ovo je veoma važan datum za Dubrovnik jer je prije dvije godine dubrovački biskup Mate Uzinić posvećen za svoju službu“, istaknuo je tom prigodom te podsjetio kako se upravo danas održava inauguracija pape Franja te kako je imendan sada već bivšem papi Benediktu XVI.

Također je izjavio kako je izrazito sretan i ponosan na svoju ulogu u Hrvatskoj i razmišljao je je li za takvo što sposoban. Međutim, kako kaže, uvelike mu je pomogao prijašnji rad i iskustvo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Tom prigodom je podsjetio na probleme s kojima se susreću Hrvati u BiH, ali i na posljednje prijepore između Vlade i Crkve.

„Sveta stolica je zabrinuta zbog nestajanja Hrvata u BiH i Crnoj Gori jer s njihovim nestankom nestaje i katolička vjera u tim zemljama“, izjavio je D'Errico i dodao kako su na neki način Hrvati „zakinuti“ jer u navedenoj državi nemaju svoj entitet.

„U hrvatskom narodu postoji određeni kontinuitet i privrženost Crkvi i Papi. Katolička vjera je bila nositeljica pri stvaranju identiteta hrvatskog naroda, a te su vrijednosti danas stavljene u pitanje. Treba ići naprijed u kontinuitetu razvoja“, kazao je pri tom se osvrnuvši na nedavne svađe između Vlade i Crkve. „Moramo znati nastaviti dalje, u različitosti, a to se uz malo dobre volje može i postići“, zaključio je.

Popularni Članci