'ODRŽIVOST - BUDUĆNOST POSLOVANJA' Gradonačelnik Franković: Stanovnik mora biti centralna figura svakog razvoja

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i UN-ove Global Compact mreže danas je otvorena konferencija o važnosti inicijative i integriranja ciljeva održivog razvoja u hrvatsko gospodarstvo.

"Održivost - budućnost poslovanja" naziv je konferencije koja je okupila predstavnike 30 zemalja Global Compact mreže Ujedinjenih Naroda s područja Europe, Sjeverne Amerike i Bliskog Istoka koji prvi put dolaze u Hrvatsku održati svoj godišnji sastanak.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja kazala je kako su društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj bez alternative.

- Sve firme koje se ne budu prilagođavale teško će opstati u budućnosti i mislim da u tom pravcu svi trebaju težiti. Ponosna sam da je većina naših velikih tvrtki usvojila ta načela i dokaz transparentnosti je da se osim financijskih traže se i nefinancijska izvješća. Težit ćemo da sve firme educiramo i pružimo im priliku za budućnost - kazala je Deranja naglasivši da bez održivog poslovanja teško opstaje bilo koja firma u budućnosti.

Gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako očekuje da će dubrovački poslodavci prepoznati važnost uključivanja u javni život Grada Dubrovnika.

- Održivi razvoj je nešto što propagiramo od prvog dana mandata ove gradske uprave i takav razvoj vidimo u više segmenata od zaštite okoliša do turizma, a važno je naći razinu održavanja profitabilnosti i života na području grada. Stanovnik mora bit centrala figura svakog razvoja - poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Sue Allchurch kao predstavnica Global Compact mreže naglasila je kako je napravljen ogroman napredak u zadnjih 20 godina što dokazuju podaci o smanjenom broju siromašnih, smrti djece te nižoj stopi mortaliteta.

- Cijeli taj napredak postignut je zbog ekonomskog napretka, a idući cilj nam je održivi razvoj i znamo da to može biti postignuto jer imamo pametne ljude - poručila je Allchurch. Ministar gospodarstva Darko Horvat naznačio je promjenu pristupa realnom sektoru te najavio nacionalnu strategiju održivog razvoja kao radikalan pristup.

- Moramo ići u korak s cijelom Europom jer način promišljanja u velikim gospodarstvima ne daje nam priliku da zaostajemo. Transformacija mora biti brza i održiva, a razvoj zasnovan na rastu gospodarskog sektora baziran na inovacijama - poručio je ministar Horvat. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je povezanost održivog razvoja i obrazovanja.

- Važno je da koristimo međunarodna iskustva i prezentiramo što mi radimo. Dobili smo pozitivna mišljenja o reformi obrazovanja, a prepoznati smo od najvećeg laboratorija na svijetu, CERN-a, u smislu da su naše znanstvene i poslovne zajednice spremne da se uključe u međunarodne tokove. Održivi razvoj nije samo lijepi ukras već i odnos prema čovjeku što je temelj gradnje cijelog društva - poručila je Divjak.

Popularni Članci