HRVATSKA ZA ENOM I DANAS TUGUJE Na današnji dan prije 18 godina poginula je glumačka diva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot YouTube
Na današnji dan 2000. godine u teškoj automobilskoj nesreći na otoku Braču tragično je preminula omiljena hrvatska glumačka diva, Ena Begović.

Javnost je bila šokirana, jer je samo mjesec dana ranije Ena za jedan magazin pozirala s tek rođenom kćeri Lanom na prsima. Iako je dotad bila prilično zatvorena kad je bila riječ o njenom privatnom životu, lijepa glumica nije skrivala svoju sreću nakon udaje za Josipa Radeljaka i rođenja kćeri, a onda je iznenada njen život prekinut, piše Index.

U danima koji su slijedili javnost je doznala da su se tog 15. kolovoza 2000. godine ona, njena majka, tek rođena Lana, suprug i njegov sin Leo zaputili u posjet prijateljima na otoku Braču gdje su i sami ljetovali. Leo Radeljak je vozio dok nisu došli na uzbrdicu na kojoj su se on i Josip odlučili zamijeniti. Kada su izašli iz automobila, on se počeo kretati unatrag i naposljetku sletio s ceste. Ena je preminula na licu mjesta.

Do četrdesete godine na daskama koje život znače napravila je sve što je bilo moguće, a dala je svoj pečat kultnim predstavama i filmovima hrvatske i jugoslavenske kinematografije.

Rođena je 8. srpnja 1960. godine u Trpnju na poluotoku Pelješcu. Imala je veoma blizak odnos s majkom Terezijom koju je nazivala i svojom najboljom prijateljicom. Karijera joj je započela zahvaljujući redatelju Lordanu Zafranoviću koji ju je zapazio u jednoj predstavi i ponudio joj ulogu u filmu "Okupacija u 26 slika". Ena je tada imala tek 18 godina.

Ena nije oduvijek htjela biti glumica, u Zagreb je otišla zbog Pravnog fakulteta, a tek je na nagovor kolega odlučila upisati Akademiju dramskih umjetnosti.

Prvu zapaženiju filmsku ulogu ostvarila je 1981. godine u filmu "Pad Italije". Njena možda najpoznatija uloga je ona barunice Castelli u "Glembajevima" za koju je 1988. godine dobila Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, no odbila ju je jer je ona tu ulogu smatrala glavnom.

Ubrzo postala hrvatski seks simbol, a mnogi su je smatrali jednom od najljepših hrvatskih glumica.

Popularni Članci