POVIJESNI LET! American Airlines Philadelphija – Dubrovnik sletio na Čilipe nakon 28 godina! (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Hrvatska nakon 28 godina ponovno ima izravnu zračnu liniju sa SAD-om što je čini jedinom zemljom u regiji za koju leti neki od američkih avioprijevoznika.

Avion Boeing 767-300ER 7. lipnja u 18.10 sati po lokalnom vremenu krenuo je s međunarodnog aerodroma u Philadelphiji, a oko 9.30 ujutro, po našem vremenu, sletio je na Čilipe. Let je trajao nešto više od devet sati. 

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić kazao je kako je konačno dočekan ovaj dan nakon dugo godina te je podsjetio kako su tekli pregovori.

"Sedamdesetih godina prošlog stoljeća imali smo charter letove koji su povezivali Dubrovnik i SAD, bivši JAT je povezivao Dubrovnik i Chicago koncem 70-ih, a 83. godine PAN America je bila najveća svjetska kompanija koja je povezivala Dubrovnik i SAD. Oni su uspostavili let za Dubrovnik prije nego za Istanbul, Atenu i druge velike gradove. Nažalost, 1991. godine bankrotirali su, a Dubrovnik je zahvatio rat te je taj let ukinut. Nakon uspostave samostalne Hrvatske pokušavali smo pregovarati za ponovni let, ali su nam rekli da su usmjereni samo na velika čvorišta. Ipak, nakon dugo godina pregovora, prije dvije godine, prepoznali smo American Airlines kao partnera i let je dogovoren," kazao je Luetić.

Zamjenice veleposlanika Sjedinjenih Država u Zagrebu, Victoria Taylor iskazala je zadovoljstvo uspostavljenim letom.

"Ovo je prvi let od hrvatske neovisnosti koji povezuje Dubrovnik i SAD. Važan je zbog jačanja ekonimije i povezanosti između ljudi. Philadelphia je mjesto gdje se rodila demokracija u SAD-u, a Dubrovnik je prvi u povijesti priznao samostalnost Amerike," naznačila je Taylor.

Direktor europskog organka American Airlinesa Richard Muise kazao je kako je uzbuđen zbog izravne linije i povezanosti Hrvatske i SAD-a te je dodao kako je linija Dubrovnik-Philadelphia jedina koja povezuje Hrvatsku i SAD.

„Naš novi let za Dubrovnik osigurava izravan pristup Sjedinjenim Američkim Državama, kao i stotinama dodatnih veza iz Philadelphije do gradova diljem Sjeverne Amerike“, rekao je Richard Muise. „S više od 200 mjesta dostupnih na svakom letu, od poslovnog razreda (Flagship Business) i posebnog ekonomskog razreda (Main Cabin Extra) do ekonomskog razreda (Main Cabin) i osnovnog ekonomskog razreda (Basic Economy), imamo ponudu za svaki budžet, kao i mrežu koja će dovesti korisnike na željena odredišta,"kazao je. 

Državni tajnik Frano Matušić gradonačelniku Matu Frankoviću i Gradu je prenio pozdrave od gradonačelnika Philadelphije Jima Kenneya.

„Izrazio bih sreću u ime Ministarstva turizma s prijemom koji smo imali u Philadelphiji, ovo je danas uistinu veliki dan. Ovo je prvi izravni let od samostalnosti Hrvatske, a na ovaj način smo otvorili put ka još boljoj suradnji dviju zemalja,“ izjavio je te se posebno zahvalio kompaniji American Airlines.

Gradonačelnik Mato Franković je istaknuo važne događaje kojima je u posljednje vrijeme domaćin bio Dubrovnik. 

"Kad malo pogledate ovaj početak 2019. godine, s ponosnom možemo kazati kako je Dubrovnik centar svijeta; ugostili smo summit Kina 16+1, posjetio nas je ovih dana predsjednik Europske komisije Juncker, a danas je sletio prvi direktni let u zadnjih 28 godina iz SAD-a u Dubrovnik," izjavio je Franković. 

Župan Nikola Dobroslavić je kazao kako je ovo 'važan događaj za Dubrovnik, Županiju, ali i cijelu Hrvatsku'. 

"Važno je ovo za naš turizam i činjenicu kako je američko tržište iznimno važno turističko tržište za naš Grad i Županiju, kao i za daljnje gospodarske odnose dvaju zemalja te nova ulaganja," izjavio je Dobroslaivć. 

Najveći svjetski avioprijevoznik American Airlines u ovogodišnjem ljetnom redu letenja povezivat će Dubrovnik s Philadelphijom, i to tri puta tjedno u lipnju, srpnju i kolovozu te četiri puta tjedno u rujnu. Dubrovnik je i prije rata bio povezan zračnom linijom sa SAD-om, na kojoj je operirao u međuvremenu propali Pan American. U American Airlinesu su prvotno planirali od početka lipnja do kraja rujna imati tri leta tjedno za Dubrovnik, no zbog velike potražnje u rujnu su taj broj povećali na četiri leta tjedno. U Zračnoj luci Dubrovnik potvrdili su da prodaja karata za SAD ide izvrsno, zbog čega je povećan broj letova rujnu.

Inače, Philadelphia je najveće čvorište te aviokompanije na istočnoj obali SAD-a, a Dubrovnik je jedna od najdražih hrvatskih destinacija za Amerikance. Prvi let iz Dubrovnika kreće 8. lipnja u 11.40 i trajat će 10 sati i 25 minuta.

Popularni Članci