INFRASTRUKTURA TO NE MOŽE PODNIJETI Na određeni period zabranjuje se daljnja apartmanizacija?!

Autor: Vedran Salvia
Uvođenje takse za kruzere i turistička infrastruktura najbitnije su teme o kojima su na današnjem sastanku govorili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ministar turizma Gari Capelli. Nakon sastanka oni su se obratili medijima te je bilo i riječi o radu dubrovačke Turističke zajednice.

- Dubrovačka vlast je prepoznale problem turističke infrastrukture i drago nam je da se tu puno radi, kao što se radi i na rasterećenju gužve. Kruzeri su važni, ali trebalo je tome pristupiti kvalitetnije što se sad i čini. - rekao je Capelli.

- Razgovarali smo o decentralizaciji paketa o boravišnoj pristojbi. Dakle, da jedinice lokalne samouprave same donose odluke po tom pitanju. Tu je i problematika privatnog smještaja, treba ga kvalitetnije rješavati u smislu da gradska vijeća donose odluke da se u određenim dijelovima grada ili u cijelom gradu u određenom terminu više ne mogu kategorizirati određeni objekti. Zbog infrastrukture koja ne može apsorbirati sve što bi trebala. - kazao je Capelli.

Odgovorio je na pitanje oko brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik.

- U Župi dubrovačkoj su sad i semafori, to je jedno usko grlo i na zaobilaznici treba raditi. Ministar prometa Oleg Butković je ozbiljno pristupio tome i mislim da se ide u smjeru rješavanja problematike. - dodao je Capelli.

Kazao je i kako je Dubrovnik bio jedan od primjera turizma koji se odvija na problematičan način, ali i da mu je drago da je gradonačelnik Franković odmah po početku mandata rekao kako se tome ozbiljno treba pristupiti. 

Gradonačelnik Franković je kazao kako je prošle godine ostvareno 20 posto više turista u zimskom periodu nego godinu prije te da ove godine očekuje još veći porast. 

- Što se tiče samog sastanka, razgovarali smo o "cruise taksi", koju ćemo preraspodijeliti u poboljšanje turističke sezone. Govorili smo o održivom turizmu. Nije preko noći došlo do prekobrojnog broja turista, tako se preko noći stvari ne mogu poboljšati. Ali idemo prema boljemu, i UNESCO kaže da je Dubrovnik dobar primjer kako upravljati turizmom. - naveo je Franković.

Također, ministar Capelli je odgovorio na novinarsko pitanje što misli o radu Turističke zajednice Grada Dubrovnika i direktorici Romani Vlašić. Capelli je naveo kako jako puno turističkih zajednica ima u sustavu.

- Znam da se dubrovačka TZ dobro predstavlja na tržištima. - poručio je Capelli.

No, isto pitanje je postavljeno i gradonačelniku Matu Frankoviću.

- Što se tiče dubrovačke TZ, o tome sam već rekao sve što mislim. - kazao je Franković.

Na pitanje da prokomentira ministrovu izjavu o dobrom predstavljanju na tržištu, Franković je dodao kako se "dobro predstavlja, ali je pitanje je li možemo više i bolje", naglasivši kako on misli da možemo.

- Znači li to smjenu direktorice? - bilo je novinarsko pitanje.

- Nisam to rekao. To znači da možemo bolje. - poručio je Franković.

Ministar Capelli je odgovorio na pitanje je li u redu da  tu stvari ovise o volji gradonačelnika.

- Gradonačelnik je predsjednik Skupštine. Prema sadašnjem zakonu, direktori podnose izvješća, o kojima se raspravlja i u Turističkoj zajednici te u ostalim tijelima. I to bude u veljači. Prema novom zakonu, dakle od 2021. godine uvodi se mandat koji će trajati četiri godine. - precizirao je Capelli.

- Moram reći da u Turističkom vijeću gradonačelnik ima samo jedan glas, a svi drugi su tu ljudi iz struke. Gradonačelnik ne odlučuje. Ali i ja sam bio 15 godina u turizmu i znam nešto o tome. - ističe Franković.

Popularni Članci