FRANKOVIĆ S GRADONAČELNIKOM LJUBLJANE Upoznali se sa 'smart' rješenjima koja je primijenio ovaj grad

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, sa suradnicima, boravio je 17. listopada u Ljubljani gdje se susreo s gradonačelnikom Zoranom Jankovićem. 

Posjet je bio prilika da se dubrovačko izaslanstvo upozna s procesima koje Grad Ljubljana provodi u cilju promjene urbane mobilnosti, koristeći pritom Smart City rješenja.

Ljubljana je predvodnik u primjeni održivih mobilnih rješenja, a za promjene koje su uveli nagrađeni su brojnim nagradama. Grad Dubrovnik upravo radi na SUMP projektu (Smart Urban Mobility Project), kojim se žele uvesti slične promjene te su njihova iskustva u tom smislu od velike pomoći.

Ljubljana je u vrlo kratkom roku, od 2005. do 2014., uvela velike promjene u smjeru zaštite okoliša i održivog razvoja. Novouspostavljeni režim prometa u gradu podržava održiva mobilna rješenja. Tako je gradska jezgra 2012. godine zatvorena za motorni promet. Urbanu strukturu i popularizaciju vožnje bicikla je potpomogao projekt besplatnog korištenja bicikli. Sve više gradskih prijevoznih sredstava ide na pogon metanom zbog redukcije CO2, a po centru grada putnike besplatno prevoze električna mini prijevozna sredstva Kavalir.

Gradonačelnici su razgovarali o mogućnostima suradnje dva grada, prvenstveno na temu pametnih gradskih tehnologija, mobilnosti i električnih vozila, projekta 'car sharing' i prometnih rješenja, gdje bi iskustva Ljubljane mogla biti od velike pomoći za razvoj sličnih projekata u Dubrovniku.

Razgovarali su također o kulturnoj i turističkoj suradnji, kongresnom turizmu te mogućnostima povlačenja sredstava iz EU fondova.

Gradonačelnik je sa suradnicima i obišao neke od uspješnih urbanih rješenja Grada Ljubljane, kroz koje je vidljivo nastojanje gradske uprave da olakša svakodnevni život građanima primjenom modernih tehnologije, što je cilj i Grada Dubrovnika.

Popularni Članci