ISTRAŽILI SMO! Cijela Hrvatska strepi od izumiranja, a u Dubrovniku se nastavlja pravi baby boom

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Crna statistika i alarmantni podaci koji govore kako je lani u Hrvatskoj više od 17 tisuća ljudi umrlo nego što je rođeno danima su glavne vijesti nacionalnih medija. Ipak, u Dubrovniku se razvija jedna pozitivna priča i sasvim drugačiji trend.

Dubrovački dnevnik uputio je upit Uredu državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije o broju rođenih odnosno umrlih tijekom prošle godine u Dubrovniku odnosno Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a rezultati su pokazali kako mjesta za brigu na krajnjem jugu Hrvatske nema.

Prema dobivenim podacima, na području Grada Dubrovnika u 2017. godini su rođene 1144 bebe, dok je umrla 731 osoba. Dakle, u suprotnosti s podacima koji se tiču nacionalnog nivoa, u Dubrovniku brojka od 413 ide u korist rođenih. Nešto lošija, ali i dalje pozitivna situacija zabilježena je na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje je lani rođeno 1588 beba, umrle su 1483 osobe.

Pozitivni trendovi zabilježeni su i 2016. godine kada je od siječnja pa do listopada broj rođenih u odnosu na broj umrlih bio u debelom plusu.

Razlog, ugrubo rečeno, vrlo vjerojatno leži u boljem životnom standardu nego što je to slučaj s ostatkom Hrvatske. I dok je nezaposlenost glavni problem hrvatskog stanovništva zbog čega se veliki broj njih iseljava u zemlje u kojima mogu raditi, u Dubrovniku nedostaje oko 2 tisuće sezonskih radnika. Osim toga, Dubrovnik se po stopi nezaposlenosti nalazi u vrhu ljestvice hrvatskih gradova u kojima je nezaposlenost najniža.

Istina je kako dubrovačkim obiteljima najveći problem predstavlja stanovanje zbog visokih cijena stanarina kod stanova za iznajmljivanje, ali i visokih cijena nekretnina za kupnju. Međutim, Grad Dubrovnik pokušava uspješno doskočiti i tom problemu pa je gradonačelnik Mato Franković najavio izgradnju novih 130 POS stanova za dubrovačke familije na području Solituda.

“Stanovi će se davati u najam po 1 500 kuna mjesečno, a nakon isteka roka od 10 godina, svi koji u njima žive će ih moći otkupiti po unaprijed poznatom, fiksnom iznosu gdje će ‘kvadrat’ stana iznositi 1300 eura. Specifičnost izloženog modela je u tome što će se budućim vlasnicima stanova od ukupne cijene stana odbiti iznosi koji su na ime najamnine uplatili tijekom 10 godina. Radi se o jednom jako dobrom modelu jer tako će 120 obitelji moći pronaći trajno stambeno zbrinjavanje,” izjavio je tada Franković.

Po pitanju samog projekta, trenutno se provode sve potrebne radnje vezane uz imovinsko-pravne poslove kako bi zemljište u Solitudu, koje je u vlasništvu Vrtlara Dubrovnik, prešlo u vlasništvo Grada Dubrovnika, što je osnovni preduvjet za realizaciju projekta. Uslijedit će izrada projektne dokumentacije za što je u Proračunu za 2018. godinu rezervirano 2 milijuna kuna te proces ishodovanja dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Navedene radnje se planiraju provesti do konca 2018. godine, dok bi se s izgradnjom 120 stanova, ako sve bude po planu, krenulo u 2019. godini.

Uz navedene mjere Grada, nisku nezaposlenost i budućnost Grada Dubrovnika za koju očito ne postoji bojazan, pozitivan trend rasta nataliteta na krajnjem jugu Hrvatske zasigurno će se nastaviti.

Popularni Članci