ISTRAŽILI SMO! Dok se mnogi prodavači 'ubijaju' za minimalac, u dubrovačkim butigama se može zaraditi i do 6 600 kuna mjesečno

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: A.Č.
Posao prodavača vrlo često se spominje u kontekstu napornog rada, ali i potplaćenosti. Dubrovački dnevnik istražio je kakve su plaće koje trgovci dobivaju i u kojim je hrvatskim butigama najisplativije raditi. 

Prema podacima stranice finiinfo.hr za 2016. godinu, u trgovini na malo, u samom vrhu po najvećim ostvarenim neto plaćama ističe se dubrovački lanac Pemo, s neto prosječnom plaćom u iznosu od 4 719 kuna. Slijede ga Kaufland s neto prosječnom plaćom od 4 559, Sonik s 4 308, Billa s 4 207, a onda i Plodine s neto prosječnom plaćom od 4 026 kuna.

Spar, Konzum, NTL, Studenac, Tommy, Bakmaz, Ribola i Metss, prema navedenim podacima, nude plaće u rasponu od 3 do 3 900 kuna, dok Liona, Gavranović, Djelo i Boso nude prosječne plaće ispod 3 tisuće kuna.

Iz navedenog je vidljivo kako su djelatnici u butigama i trgovačkim lancima uistinu potplaćeni u većini slučajeva pa ne čudi što se osobe koje traže posao rijetko javljaju na takve oglase jer je s plaćom koja se kreće oko 3 tisuće kuna, ili je čak niža od navedenog, jako teško preživjeti. Vrijedi spomenuti i to kako je posao trgovca u većini slučajeva fizički itekako naporan pa ne čudi što je zainteresiranost za ta radna mjesta izrazito mala.

Ipak, u cijeloj priči koja je daleko od idealne svakako se ističe svijetli primjer s juga Hrvatske, a to je trgovački lanac Pemo kojeg je na ovoj listi teško zanemariti. S obzirom na to kako je dubrovački  lanac pri samom vrhu u trgovini na malo kad je u pitanju visina prosječne neto plaće, Dubrovački dnevnik poslao je upit prema Pemu o trenutnoj visini plaće kako bi se utvrdilo jesu li one rasle od 2016. godine. Iz Pema su odgovorili kako su plaće u protekle dvije godine dodatno rasle, pa tako trenutna minimalna početna plaća u navedenom trgovačkom lancu iznosi 4 800 kuna, dok se plaće prodavača u prosjeku kreću oko 5 800 kuna.

Vrijedi spomenuti kako je riječ o prosječnoj neto plaći prodavača jer se one kreću u rasponu od 4 900 do 6 600 kuna, ovisno o angažmanu, prekovremenim satima te zahtjevnosti prodajnog mjesta i ostvarenog prometa. Osim toga, svim zaposlenicima koji nisu s područja Dubrovnika osiguran je i smještaj u apartmanima na trošak poslodavca.

Međutim, bez obzira na pozitivnu praksu kakva se ne viđa često po trgovačkim lancima i butigama, i ovaj je trgovački lanac u konstantnoj potrazi za novom radnom snagom. Naime, Pemo je zatvorio dio svojih prodavaonica, a to su prodavaonica u Čilipima, Metkoviću, a na području Dubrovnika zatvoren je Pemo u Lapadu, u blizini place, te Pemo u Šipčinama, iza 'borića'. Također, Pemo je svoje dvije butige prebacio na jutarnje radno vrijeme do daljnjega, a riječ je o Pemu na Montovjerni i na Gorici. Pretpostavlja se kako je uzrok prebacivanja na jutarnje radno vrijeme odnosno zatvaranje pojedinih prodavaonica, uz velike troškove, svakako i nedostatak radne snage.

Informaciju kako traže nove zaposlenike  za Dubrovački dnevnik su potvrdili iz Pema, pa svi oni koji su zainteresirani za posao mogu se javiti na e-mail kadrovska@pemo.hr.

Popularni Članci