ISTRAŽILI SMO Privatni iznajmljivači u Dubrovniku morali su spustiti cijene, doznali smo koliko zarađuju po sezoni

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Zenit je ostvaren prije dvije godine

Po gradu kolaju priče kako privatni iznajmljivači sve teže pune apartmane, te da moraju spuštati cijene. Pokušali smo doznati je li to istina i koliko uopće iznosi noćenje u Dubrovniku u srcu sezone? Nino Dubretić iz agencije Direct Booker smatra kako je Dubrovnik svoj zenit imao prije dvije godine.

-Gledajući cjelokupno područje Grada Dubrovniku, te vremensko razdoblje od travnja do listopada, prosječna cijena noćenja iznosi oko 80 eura s tendencijom pada prema 70 eura. Zbog čega cijena pada? Na prvom mjestu zbog neprekidnog otvaranja novih smještajnih jedinica. Svake godine sve je više apartmana, a nije ga pratilo toliko povećanje broja gostiju. Druga važna stavka je da su se i hoteli okrenuli oglašavanju na najpoznatijim web stranicama za smještaj, pa su i oni otkinuli dio kolača privatnim iznajmljivačima, te im postali direktna konkurencija – mišljenja je Dubretić.

Pitamo ga koliko prosječni dubrovački iznajmljivač zarađuje od apartmana u sezoni?

-Naravno, ovisi o lokaciji i luksuzu koji smještaj nudi, ali uzmimo da neki prosječni apartman u sezoni okrene 10 tisuća eura bruto. Ako iznajmljivač sam bukira goste, dočekuje ih, čisti apartmane, onda mu se od te cijene treba oduzeti 20 posto koje odlaze na poreze i provizije. Ako koristi usluge agencija u primanju gostiju, odnosno servis čišćenja, od bruto iznosa treba oduzeti oko 40 posto. Drugim riječima, iznajmljivač ako sam radi prosječno od apartmana zaradi 8 tisuća eura, a ako koristi usluge agencije 6 tisuća eura – objašnjava suvlasnik Direct Bookera.

Jasno, ističe Dubretić, zarada u Mokošici je 20 do 30 posto manja nego na užem području grada, isto kao što je unutar zidina, te na Pločama viša od prosjeka, jer uostalom tamo sezona traje duže.

-Iznajmljivači su ove godine morali korigirati cijene ne samo u odnosu na prošlu, nego i na pretprošlu godinu. Ta godina je bila vrhunac, i od tada su cijene u padu. Recimo, ako je neki apartman svojevremeno krenuo s cijenom 60 i došao do 120 eura prije dvije sezone, danas je njegova cijena između 80 i 100 eura – zaključuje Dubretić.

Mi smo malo pronjuškali cijene po Dubrovniku za tri noćenja u kolovozu. Nasumice smo odabrali datume od 15. do 18. kolovoza kako bismo pokušali doznati kako se kreću cijene u špici sezone. Tako primjerice u Lapadu apartman s vrhunskim ocjenama (ukupno 9,1) na Booking.comu za tri noćenja sredinom kolovoza dođe 446 eura. U istom kvartu studio apartman od 16 kvadrata koji nije najmodernije sređen dođe 264 eura. Ocjene mu isto tako nisu loše – sveukupno 8,1.

Na Babinom kuku studio apartman od 36 kvadrata za navedene datume dođe 359 eura (ocjena 8,8). Naravno, ako smještaj nije odavno sređivan cijena može biti manja. Tako u istom djelu grada moguće je iznajmiti čitav apartman za svega 246 eura. U Šipčinama pak studio apartman od 18 kvadrata košta 400 eura. Gosti su njime prezadovoljni. Sveukupna ocjena mu je 9,4, a dali su mu recenziju 73 puta. U Novoj Mokošici apartman od 58 kvadrata, koji je luksuzno sređen, dođe 360 eura, a u isto vrijeme smještaj u obiteljskoj kući u Staroj Mokošici može se naći za samo 200 eura (još nema ocjena gostiju), a lijepo je uređen.

Što se cijena soba tiče, u Gružu se privatna soba za dvije osobe može iznajmiti za 222 eura (ima privatnu kupaonicu), dok u Lapadu soba s zajedničkom banjom košta 234 eura. Naravno, onaj tko želi proći jeftinije, osim privatnih soba, uvijek može noćiti u hostelu. Tako u Komolcu krevet za tri noći u kolovozu dođe 84 eura (riječ je o krevetu u sobama koje se dijele s drugim gostima), dok u Youth Hostelu nedaleko Doma zdravlja to će zadovoljstvo gost s uključenim doručkom platiti 95 eura, odnosno dobit će krevet u sobi koju dijeli s još tri osobe.

Popularni Članci