Iz Carine odgovorili zašto su zatvorili žičaru: 'Excelsa nekretnine obavljale su djelatnost prijevoza osoba bez dodijeljene koncesije'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IB
Iz Carinske uprave odgovorili su za Dubrovački dnevnik zašto su zatvorili žičaru.

Carinska uprava je temeljem odredbi Zakona o koncesijama i Zakona o carinskoj službi provela nadzor nad društvom EXCELSA NEKRETNINE d.o.o..  

"Nadzorom je utvrđeno da je društvo EXCELSA NEKRETNINE d.o.o. obavljalo djelatnost prijevoza osoba žičarom, bez dodijeljene koncesije, pa je doneseno rješenje kojim se predmetnom trgovačkom društvu zabranjuje obavljanje djelatnosti prijevoza osoba žičarom na trasi Grad Dubrovnik – Srđ," objasnili su razlog zatvaranja iz Carinske uprave.

Pojasnili su stavke Zakona po kojim imaju pravo reagirati zatvaranjem.

"Naime, člankom 12. Zakona o koncesijama propisano je da je zabranjeno svako obavljanje djelatnosti za koju je potrebna koncesija, a obavlja se bez dane koncesije. Nadalje, člankom 87. stavak 1. Zakona o koncesijama propisano je da u provedbi inspekcijskog nadzora ovlašteni inspektor može, kada to okolnosti slučaja zahtijevaju, a radi onemogućavanja daljnjeg nezakonitog postupanja, ograničiti ili zabraniti obavljanje djelatnosti osobi koja djelatnost za koju je propisano da se obavlja na temelju koncesije, obavlja bez koncesije.

U vezi navedenog, ističe se da Zakon o žičarama propisuje, između ostalog, da je vlasnik ili investitor žičare dužan ishoditi koncesiju za žičaru, kao koncesiju za korištenje općeg ili drugog dobra za koje je zakonom određeno da je od interesa za Republiku Hrvatsku, u svrhu korištenja prostora kojim prolazi trasa žičare i u svrhu korištenja nekretnine na kojoj je izgrađena infrastruktura žičare, a koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave.

Slijedom gore navedenog, a temeljem utvrđenog činjeničnog stanja, predmetnom društvu izdana je mjera zabrane obavljanja djelatnosti, koja je izvršena pečaćenjem kabina žičare, uz prethodno ispunjavanje svih sigurnosnih mjera u prostoru i opremi, radi sprečavanja nastanka štete ili štetnog utjecaja," napisali su.

Popularni Članci