IZBORI VAŽNI I ZA DUBROVNIK 'Glasajte za HDZ jer mi najbolje razumijemo Europu'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Glasanjem u nedjelju glasate i za one koji će odlučiti o visini sufinanciranja važnih projekata za Grad Dubrovnik, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare koja se održala u HDZ-ovim prostorijama na Petilovrijencima ususret izborima za Europski parlament u nedjelju.

- Glasanjem u nedjelju glasate i za one koji će odlučiti o visini sufinanciranja važnih projekata za Grad Dubrovnik. Treba jasno reći, glasajući u nedjelju na izborima mislite i glasate lokalno, ali i mislite na globalnu poziciju. Naime, 85 milijuna kuna je Grad povukao iz dvije godine iz EU fondova. A to je jedan dio od onoga koliko je Grad mogao povući da je koristio Europske fondove. Veliki razvojni projekti od aglomeracije nadalje su ispred nas, važno nam je da oni koji će nas predstavljati vode računa o tome koliki će iznos biti za određene projekte i koliko će novaca pripasti Hrvatskoj. - rekao je Franković.

- HDZ i naši predstavnici su automatski i predstavnici sestrinske organzacije Europske pučke stranka, koja je vodeća stranka u Europi i vjerujemo da će u budućnosti zadržati tu ulogu. Važno je da se izađe na izbore, ali i prepozna HDZ i njene predstavnike kao one čiji će se glas u Europi moći čuti preko EPP-a. Dragi sugrađani, izađite na izbore, odlučite za koga želite da vas predstavlja u Europi i sjetite se da je ovo važno za Grad i sve gradske projekte. Pred nama je veliki investicijski ciklus od 680 milijuna kuna i vašim glasom ćete doprinijeti da se ovakva sufinanciranja nastave događati u Gradu Dubrovniku. - objasnio je Franković.

Predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Branko Bačić rekao je kako je "kampanja bila duga, a HDZ je ponovo pokazao da je najjača politička snaga na jugu Hrvatske, ali i u cijeloj državi".

- U 40 dana smo vodili afirmativnu kampanju, govorili o sadržaju, značaju i važnosti nedjeljnih izbora za EU parlament. Nije bila negativistička kampanja, nismo se sukobljavali s nijednom političkom strankom, a bili smo meta napada drugih stranaka. Naša kampanja je počela iz Čilipa i čitavo to vrijeme smo obilazeći gradove i općine predstavljali program koji govori o onome što planiramo u Hrvatskoj. - rekao je Bačić.

Zaključio je da je važno da Hrvatsku u EP predstavljaju zastupnici koji "znaju europske poslove, ali i zastupaju demokršćanske vrijednosti hrvatskog naroda".

Naveo je i kako je Vlada na sjednici održanoj u Dubrovniku donijela odluke vrijedne pet milijardi kuna, ali kako je od onda ugovorila nove projekte koji su vrijedni 120 milijuna kuna. Između ostaloga, to su nadogradnja Doma zdravlja i doma za umirovljenuike u Veloj Luci, vrtić i reciklažno dvorište u Blatu, adaptacije zgrade Dingača u Trpnju za potrebe udruga i upravnih tijela, dječji vrtić u Stonu, vatrogasni dom, reciklažno dvorište i vrtić u Konavlima...

Župan Nikola Dobroslavić također je rekao da su ovi izbori jako važni. 

- U razgovoru sa sugrađanima smo uvidjeli da i oni razumiju važnost i vjerujem da će u velikom broju izići na izbore, mi smo im preporučili i očekujemo glasanje za HDZ jer naša stranka ima najbolji program, najkvalitetniju listu i najbolje razumije Europu i što to znači Hrvatska u Europi i Europa za Hrvatsku. Imamo u kampanji i one koji se natječu, a ne znaju što bi radili u Europskom parlamentu dok neki i ne bi htjeli u Europu, oni bi htjeli da se vratimo na Balkan. - istaknuo je Dobroslavić.

- Europa je prilika za razvoj, dakle sve ono što Europa pruža manje razvijenima kroz kohezijsku politiku mi shvaćamo kao našu šansu. I naša županija je proglašena najuspješnijom županijom u Hrvatskoj, naime privukla je 4, 4 milijarde kuna investicija u zadnje četiri godine. - rekao je Dobroslavić.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković govorila je uglavnom o dolini Neretve. Kazala je da su na sjednici Vlade u veljači koja je održana u Dubrovniku ugovoreni projekti vrijedni 180 milijuna kuna u sklopu programa Ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. Danas je ta brojka, kaže Vučković, "narasla na 200 milijuna kuna".

- Sa zadovoljstvom ću istaknuti novi program za proizvođače mandarina vrijedan 20 milijuna kuna, koji će se uskoro početi isplaćivati po hektaru prijavljene površine. Po našim procjenama ta će potpora po hektaru iznositi 10, 11 tisuća kuna i proizvođačima mandarina će dobro doći. - objasnila je.

- Važno je spomenuti zakon koji prije svega ima značaj za Ploče, ali i za druge dijelove Neretve. To je Zakon o obeštećenju radnik trgovačkog društva Plobest i Plobest u stečaju, sljednicama bivše tvrtke Azbest. U Pločama je desetljećima radila tvornica Azbest, prestala je s radom što se tiče korištenja azbesta 2000. godine, no isti je uzrokovao strahovite probleme tisućama ljudi iz doline Neretve. Naime, 2007, je donesen paket zakonskih prijeedloga, ali dio radnika nije bio obuhvaćen rješenjima. Nakon dugo godina obećavanja ova Vlada je reagirala na zamolbe i zahtjeve i donosimo zakon uz koji će se radnicima isplatiti 111 milijuna kuna uz uvjet da su azbestu bili izloženi pet godina.  - zaključila je Vučković, pozvavši ujedno građane da glasaju u nedjelju.

Popularni Članci