PROBLEMI NA POMOLU Kako će nakon zatvaranja Gornjeg Brgata Trebinjci koji rade u Dubrovniku ići na posao?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Međunarodni granični prijelaz Gornji Brgat bit će zatvoren za sva vozila od 25. ožujka do 17. travnja, a moći će se prolaziti pješke, obavijestili su iz HAK-a. 

Navedena je obavijest povukla pitanje oko radnika koji žive u BiH i koji svakodnevno putuju iz svojih domova do Dubrovnika u kojem su zaposleni, pri čemu se prvenstveno misli na radnike iz Trebinja i s Ivanice. Na upit Dubrovačkog dnevnika o tome koliko je radnih dozvola izdano za djelatnike iz BiH, iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su odgovorili kako je dosad izdano njih 677 za kvotu iz 2019. godine. Inače, procjenjuje se kako u Dubrovniku tijekom sezone radi više stotina radnika iz Trebinja, a Trebinjci u Dubrovniku rade i izvan sezone.  

Dubrovački dnevnik za komentar je pitao upravu trgovačkog lanca Pemo odakle su kazali kako su upoznati s problemom i kako i kod njih ima djelatnika iz BiH koji svakodnevno putuju na posao. 

"Prilagodit ćemo se situaciji sukladno mogućnostima. Upoznati smo sa situacijom i u narednih nekoliko dana ćemo svakako razmisliti o rješenjima," izjavio je direktor Pema Nikola Butigan. 

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić smatra kako bi, bez obzira na zatvaranje graničnih prijelaza za sva vozila, trebalo organizirati prijevoz djelatnika koji putuju iz BiH kako bi stigli na svoja radna mjesta u Dubrovnik. 

"Ne bih htio razmišljati tragičarski, ali zatvaranje graničnog prijelaza svakako će otežati situaciju. Možda bi bilo pametnije da su se radovi vršili u siječnju ili veljači, kada ne postoji tolika potreba za brzim prelaskom granice. Inače, stanovnici Trebinja redovito dolaze u Dubrovnik na razgovore za sezonske poslove, ali i one tijekom cijele godine. Nije to samo ugostiteljstvo, nego i trgovina. Neki od njih rade sezonu, a neki rade cijele godine te na svakodnevnoj razini putuju u Dubrovnik," kazao je Vlašić za Dubrovački dnevnik.  

S obzirom na to kako je obavijest o zatvaranju danas izašla na stranicama HAK-a, postoji šansa kako će se iznaći rješenje prema kojem bi se djelatnicima BiH omogućio prijelaz zatvorene granice. U protivnom će se, kako se pretpostavlja, promet preusmjeravati na Čepikuće odnosno Karasoviće. 

Popularni Članci